3 úchvatné serpentíny v Alpách, ktoré každý musí vidieť raz v živote

Samozrejme, bezpečnosť je prvoradá.

Foto: Shutterstock

Výšiny Álp skrývajú nádherné cestné úseky, ktoré sú vďaka početným zákrutám považované za najvzrušujúcejšie trasy v Európe. Oplatí sa sem vyraziť autom alebo motorkou a popri dych berúcej panoráme si môžete užiť aj slobodu technickej jazdy.

PRIESMYK GRIMSEL

Foto: unsplash

Priesmyk Grimsel pretína Bernské Alpy a je jedným z najobľúbenejších trás švajčiarskych motorkárov, keďže stúpa až do výšky 2 165 metrov v údolí rieky Rhône. 34-kilometrová priesmyková cesta medzi obcami Innertkirchen a Gletsch, ktorú dokončili v roku 1895, je najkratším spojením medzi kantónmi Valais a Bern. Švajčiarske orgány po príchode zimy a sneženia sa ju vždy snažia čo najdlhšie a čo najdôkladnejšie vyčistiť. Smerom z Bernu vedú serpentíny na vrch priesmyku pomedzi sivozelené žulové skaly a míňate tu aj rozprávkovo krásne jazero Grimsel.

Gletsch je mimochodom koncovým bodom aj ďalšieho významného švajčiarskeho priesmyku. Obec spája s mestečkom Realp v kantóne Uri 2429 metrov vysoký priesmyk Furka. Ide o veľmi technické serpentíny, ktoré divoko kľukatia v strmej stráni. Tu naozaj buďte veľmi opatrný, a nezabúdajte, že na tomto úseku je iba veľmi málo ochranných zvodidiel. Navyše v tejto výške sa môžu vyskytnúť zľadovatené časti aj v lete.

Serpentíny sú obľúbenou destináciou fanúšikov bondoviek, lebo časť filmu Goldfinger v hlavnej úlohe so Seanom Connerym natáčali práve tu.

PRIESMYK GROSSGLOCKNER

Foto: unsplash

Rakúsky priesmyk Grossglockner nie náhodou uvádzajú medzi najkrajšími cestami v Európe. Podľa archeologických nálezov túto cestu používajú už štyritisíc rokov, no svoju súčasnú formu získala v roku 1935 – vďaka päťročnej tvrdej práci tritisíc ľudí. Vtedy bol postavený 48 kilometrov dlhý úsek, ktorý je naozaj technický. Šoféri tu musia prekonať 36 zákrut a 2 500 výškových metrov.

Hlavný hrebeň Álp pretína cesta medzi obcami Bruck a Heiligenblut pomocou tunela, no na ostatných častiach sa môžu návštevníci kochať nádhernými výhľadmi na úseku medzi Salzburskom a Korutánskom.

Vjazd na trasu stojí 40 eur, v závislosti od počasia od začiatku marca po koniec októbra.

Môžete si vybrať z rôznych vyhliadkových bodov, no asi najkrajšou zastávkou na tejto panoramatickej ceste je vyhliadková platforma bezprostredne nad Pasterze (najväčší ľadovec Rakúska – pozn. red.). Za jasného počasia sa vám tu otvára nádherný výhľad na samotný ľadovec i na majestátny vrch Grossglockner, ktorý je so svojou výškou 3798 metrov najvyšším vrchom v Rakúsku.

PRIESMYK STELVIO

Foto: unsplash

Rakúske Tirolsko a talianske Južné Tirolsko sú samozrejme najpopulárnejšie v zime, ale turisti túžiace po aktívnom oddychu si okolie Innsbrucku a Bolzana vyhľadávajú aj v ostatných ročných obdobiach. Najväčší dobrodruhovia za volantom či na motorke si nemôžu nechať ujsť úsek talianskej cesty SS38 medzi mestečkami Prato allo Stelvio a Bormio, slávny priesmyk Stelvio.

Jeho severovýchodný úsek má 48 číslovaných serpentín, ktoré stúpajú do výšky 2758 metrov. V hlavnej letnej sezóne je táto populárna trasa veľmi preplnená a tak sa oplatí vyraziť na túru v pracovný deň skoro ráno.

Pripravte sa: na 47-kilometrovej ceste, ktorá je v určitých častiach mimoriadne úzka, je každá zákruta ozajstnou výzvou!

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky: pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET