Amerika, a legfurcsább karácsonyfák hazája

Az Egyeült Államok hozza a formáját: ki gondolta volna, hogy homárcsapdából vagy ördögszekérből is lehet meglepően jól kinéző karácsonyfát alkotni?

Walter Bibikow / Getty Images Hungary

Egy semmilyen szempontból nem hagyományos évhez leginkább egy cseppet sem hagyományos karácsonyfa dukál. A következő egyesült államokbeli városokban minden évben egyedi és roppant kreatív fákkal várják az ünnepet.

A legnagyobb – San Clemente, Kalifornia

Outlets of San Celemente

A világ legnagyobb frissen kivágott karácsonyfája címet idén San Clemente fája nyerte el, ami több mint 38 méteres magasságával igazán impozáns látványt nyújt. Ha maga a méret nem lenne elég, a fára több mint 18 ezer égőt és 10 ezer karácsonyi gömböt és egyéb díszt aggattak, így garantáltan kikerülhetetlen látvány.

Sivatagi show – Chandler, Arizona

Theo Stroomer / Redux / Profimedia-Red Dot

Mégis kinek van szüksége lucfenyőre, ha ördögszekér is van kéznél? Az arizonai Chandler városában 1957 óta minden évben a westernfilmek elengedhetetlen tartozékaként megismert száraz növényeket kötözik össze karácsonyfaformába. Bár végül fehérre festik, és rengeteg fénnyel díszítik, így valóban karácsonyfa lesz belőle, a végeredmény mégis igazán autentikus a sivatagi éghajlatú városban.

Jóbol sosem elég – Pierre, Dél-Dakota

Travel South Dakota

A mondás szerint a kevesebb néha több, de van az úgy, hogy a több igenis jobb. Így van ez Dél-Dakotában is, ahol nem elégedtek meg egyetlen nagy fával az állam fővárosában, Pierre-ben. A helyi parlamentben idén is, ahogy minden évben, 100 feldíszített fa pompázik az ünnepi időszakban. A fákat ráadásul minden évben egy adott témára díszítik fel, amely idén a „Csillagfényes Csodaország" fantázianevet kapta. A központi fa egy több mint 10 méter magas Engelmann-fenyő.

Minden fejreállt – San Francisco, Kalifornia

Brock Keeling

Több mint 15 méter magas és talpától a csúcsáig kristályok borítják. San Francisco egyik legnagyobb bevásárlóközpontjának karácsonyfája már ennyitől is lenyűgöző látvány lenne, de ami igazán egyedivé teszi, hogy fejjel lefelé lóg az épület negyedik emeletéről, pontosabban az ott található kupolából. A fordított karácsonyfa hagyománya egyébként nem új keletű, sőt egészen a középkorig nyúlik vissza, de Lengyelországban a mai napig szokás a plafonra díszíteni a fát. A Westfield San Francisco Centre látványossága 2016 óta segít ünnepi hangulatba kerülni a vásárlóknak.

Varázslat a paradicsomban – Lahaina, Hawaii

Meredith Narrowe / Moment / Getty Images Hungary

Az 1873-ban ültetett banyánfa Lahaina látványossága és a város szimbóluma is egyben, így nem is csoda, hogy minden ünnepi időszakban feldíszítik az impozáns növényt. Hawaii legnagyobb, csaknem egy hektáron elterülő fájára 6500 lámpás kerül, a végeredmény pedig egészen varázslatos.

Homárrajongóknak –Gloucester, Massachusetts

Walter Bibikow / Getty Images Hungary

Mi lehetne autentikusabb a homárjáról híres államban, mint egy homárcsapdából készült karácsonyfa? A 12 méter magas fát a helyi lakosok kézzel festett bójáival és rengeteg égővel díszítik fel, és 2001 óta a város egyik kedvelt látványossága az ünnepi időszakban.

Ünnepi hordók – Lynchburg, Tennessee

Jack Daniels

A Tennessee állambeli Lynchburg lakói természetesen a karácsonyt is whiskey-vel ünneplik. Nem véletlen, hiszen ez a város a világhírű márka, a Jack Daniel's otthona. 2011 óta már nemcsak a vacsoraasztalnál kerül elő a népszerű ital, a város egyik leglátványosabb karácsonyfája is ehhez kapcsolódik: a közel 8 méter magas fát ugyanis 140 tölgyfából készült whiskey-s hordóból építik fel, amelyet aztán teleaggatnak különféle díszekkel és égőkkel.


AMI MÉG ÉRDEKELHET