Szabályok, amiket jobb, ha turistaként is betartasz, és garantáltan nem számítottál rájuk

Szorítsd össze az ujjaidat, ne fotózz, és ne érintsd meg a párodat...

Fotó: Shutterstock

Minden országnak megvannak a saját szabályai és szokásai, amelyeket a turistáknak illik betartani, vagy kötelező figyelembe venni, hiszen büntetést szabhatnak ki ránk. A következő országok előírásai talán a legszigorúbbak, jobb ha tudsz róluk!

Felelősségteljes utazóként mindig ügyeljünk arra, mit veszünk fel, és hogyan viselkedünk külföldön: ezzel kifejezzük a tiszteletünket a helyiek felé, és a bajt is elkerülhetjük. Ha nem tartanánk be a helyi szokásoka, jó esetben csak megvető pillantásokat kapunk, rossz esetben pedig pénzbírságot is kiszabhatnak ránk, vagy kitoloncolhatnak az országból. Ne feledd, ami a hazádban megengedett és elfogadott, az máshol sértő, büntetendő lehet, még akkor is, ha nem rossz szándékkal hibázol. A katari labdarúgó-világbajnokság kapcsán láthattuk, hogy mennyire eltérőek lehetnek a vallási és nemzeti szokások. Talán ma már köztudott, hogy a muzulmán országokban szigorú szabályok vonatkoznak a ruhaviseletre, a nők nyilvános viselkedésére, nem megengedett az alkoholfogyasztás és a Ramadán időszakára is külön szabályok vonatkoznak. Nézzük, milyen meglepő törvények vannak világszerte!

Egyenlítői-Guinea – Óvatosan a fotókkal!

Egyenlítői-Guinea nagyon szigorú abban, hogy mit szabad fotózni köztéren és mit nem. Az elnöki palota, a katonai létesítmények és a repülőtér környékén jobb, ha elő sem veszed a fényképezőgépet vagy az okostelefonodat – hacsak nem beszélsz éppen rajta. Sok helyen van ilyen tiltás, de sehol nem veszik olyan komolyan, mint ebben a közép-afrikai országban.

Eritrea – Vallási megkötések

A kelet-afrikai országban, Eritreában nem engedik, hogy nyíltan gyakorold a vallásodat. Mit jelent ez? Az ország egyetlen politikai pártja (egypárti autoriter állam, diktatúra van) nem törődik az alapvető emberi jogokkal, különösen a vallásszabadságot korlátozzák. Eritrea keresztény és muszlim lakossága szabadon gyakorolhatja a vallást, viszont az összes többi hitrendszert elítélik.

Arab önmegtartóztatás

Fotó: Shutterstock

Míg a szeretet, szerelem nyilvános kimutatása teljesen normális a nyugati világban, az Egyesült Arab Emírségek nem igazán értékeli ezt a gesztust. A csókolózás, az ölelés, sőt még a kézen fogva sétálás is súlyos bűncselekménynek számít, tehá szó szerint csak a négy fal között ajánlatos turbékolni.

Katar – Ne mutogass!

Ahogy a legtöbb országban, Katarban sem elnézőek azokkal, akik bemutatnak a másiknak. A nyugati kultúrában is udvariatlan, sértő a középső ujjal mutogatni, de Katarban komoly bajba is kerülhet, aki nem figyel oda, mit csinál. Általánosan jellemző, hogy a kitárt ujjakal nem illik gesztikulálni, az arabok összezárt ujjakkal magyaráznak, mutogatnak.

Izrael – Csak a szép tájat...

Fotó: Shutterstock

Izraelben tilos lefotózni a katonákat és a rendőröket, ami azért is kihívás, mert rengeteg helyen ott vannak, főleg a népszerű látványosságoknál, ahol terrorveszély lehet. Ne lepődjünk meg, ha a tömegközlekdési eszközökön is találkozunk egyenruhásokkal, lehet, hogy szolgálaton kívül vannak, ám akkor sem lehet képet készíteni róluk. Ugyanez igaz a katonai létesítményekre is, tilos fotózni!

Kína – Zene, videó és app tilalom

Ha Kinába tervezel utazást, nagyon alaposan nézz utána, mi megengedett az országban és mi nem, rengeteg weboldal, applikáció tiltott, nem beszélve a közösségi médiáról és a videós, zenés tartalmakat szolgáltató oldalakról. Ami itthon vagy más nyugati országban természetes, ott a hatóság tilthatja – sőt, a hang- és videó fájljaidat is letilthatják. Tudtad például, hogy a Wikipédia, a Facebook és a Twitter is elérhetetlen ott? És ez semmi, mert a Gmail és a Google sem lesz ott a barátod... A Google Mapsen csak a kínai területeket látod.

Új-Zéland – A gyorshajtást felejtsd el!

A szigetországban nagyon komolyan veszik a közlekedési szabályokat, városban 50 km/h, autópályán és közutakon pedig 100 km/h a sebességhatár. Iskolák környékén, ünnepek alatt pedig még szigorúbban ellenőriznek és büntetnek. Ha Új-Zélandon autót szeretnél bérelni, akkor mindenképp érdemes a szabályokról tájékozódni!

Japán – Egyes gyógyszerek tiltólistán

Fotó: Shutterstock

Bár Japán sok mindenben nagyon haladó, és a világ előtt jár, teljesen más gyógyszereket engedélyeznek ott, mint Európában vagy Amerikában. A vényre kapható gyógyszerek egy része ott illegális drog, tehát ha szedsz receptköteles szert, akkor utazás előtt nézz utána, hogy beviheted-e az országba, amennyiben tiltott, akkor kérj az orvosodtól olyan alternatívát, amivel kiválthatod a megszokott orvosságot.

Észak-Korea - Hajlongás a képmás előtt

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban rengeteg, szinte felfoghatatlan törvény van, kevés turista merészkedik az országba, és rájuk is vonatkozik minden törvény. A világ egyik legzártabb országában a mindenkori legfelsőbb vezetőnek – most Kim Dzsongunnak – mindenhol meg kell hajolnunk, ha az országban járunk, legyen az szobor, pénz, plakát, festmény; aki nem hajol meg előtte, az törvényt sért.

Szingapúr – Tisztaság és sok szabály

Szingapúr sok szempontból mintaország. Gyorsan fejlődő gazdasága, híresen tiszta utcái sok ország előtt példaként szolgálnak, de nézzük, mi kell ehhez a nagy rendezettséghez! Hát persze, hogy rengeteg szabály! Csak néhány a sok közül: tilos a rágózás, pénzbüntetés jár a szemetelésért és a szabálytalan gyalogos közlekedésért is.

Olaszország – Mindig legyél résen!

Itáliában tilos a spagettit összetörni főzés előtt vagy ketchupot tenni a pizzára – ez csak vicc, de nekik a gasztronómia tényleg szent. Olaszországban sok műemlék épületben és templomban tilos a fotózás. Firenze történelmi központjában – aVia de' Neri, Piazzale Degli Uffizi, Piazza del Grano és Via Della Ninna – déltől 15 óráig és 18 órától 22 óráig nem lehet enni az utcán sem. Ha kíváncsi vagy, mire kell még figyelni egy olaszországi vakáció alatt, akkor ezt a cikkünket mindenképp olvasd el indulás előtt!


AMI MÉG ÉRDEKELHET