Polárny nadšenec

Svetoznámy polárny bádateľ Roald Engelbregt Amundsen sa do histórie zapísal ako prvý muž, ktorý dobyl južný pól. Patril už koncom 19. storočia ako člen belgickej expedície medzi prvých ľudí, ktorí prezimovali na lodi v arktických vodách. Pravdou je, že loď uviazla v ľade. Následne získal ďalšie prvenstvo, keď s vlastnou expedíciou na lodi Gjøa uskutočnil severozápadný priechod medzi Atlantickým a Tichým oceánom. Potom chcel zorganizovať výpravu s cieľom dobyť severný pól, ale predbehli ho.

Foto: Shutterstock

Keďže dostal správy o tom, že ho predbehli, zameral pozornosť na najjužnejšie miesto planéty. O cieli cesty neinformoval ani podporovateľov expedície, posádka sa o ňom dozvedela až na mori. Víťazom bádateľského zápasu medzi tajnostkárskym Nórom a jeho britským rivalom Robertom Falconom Scottom sa stal Amundsen. Nórsku vlajku na južnom póle vztýčil 14. decembra 1911. Nestačilo mu to – ako prvý chcel zdolať Arktídu na lietadle a vzducholodi. Nebojácny bádateľ zomrel pri záchrannej akcii expedície Italia v júni 1928, keď sa jeho hydroplán pravdepodobne zrútil do Severného ľadového oceánu.

Severozápadný priechod

Foto: unsplash

Amundsen a šestica jeho spoločníkov sa vydali na expedíciu po kanadských arktických vodách v roku 1903. S loďou Gjøa sa za tri roky preplavili cez severozápadný priechod. Na výprave sa zoznámil s Inuitmi, od ktorých si Amundsen osvojil pravidlá prežitia za polárnym kruhom vrátane využívania psích záprahov.

Prvý na južnom póle

Foto: unsplash

Amundsen a jeho tím dosiahli južný pól 14. decembra 1911, takmer rok po vylodení v Antarktíde. Britského rivala Scotta predbehli o 35 dní. Amundsen vďačil za svoj úspech precíznemu systému skladov a desiatkam ťažných psov, ktoré sa stali pre polárnikov neskôr aj zdrojom obživy.

Letecky nad pólom

Foto: unsplash

Amundsen túžil po prvenstve aj v arktickej oblasti. Najprv chcel dosiahnuť severný pól na lietadle, no v roku 1925 sa dostal len po 87° 44' severnej zemepisnej šírky. V roku 1926 počas trojdňovej cesty medzi Špitzbergami a Aljaškou preletel na vzducholodi aj ponad severný pól – pravdepodobne ako prvý človek v dejinách.

AMI MÉG ÉRDEKELHET