Káromkodó papagájok miatt kell rendet tennie az állatkertnek

Nevelésre szorulnak.

A Londontól északkeletre található Lincolnshire Wildlife Parknak meggyűlt a baja a lázadó papagájokkal, akik társaikat is csúnya beszédre buzdítják. Most új módszerrel szeretnék őket megnevelni, de kérdéses, vajon sikerül-e túljárniuk a madarak eszén.


Már 2020 óta problémákat okozott az öt tagból álló szürke jákópapagáj-banda, akiket végül a park munkatársainak el kellett szigetelniük a többiektől, mert nem tudtak féket tenni a nyelvükre. Valószínűleg nem kapcsoltak elég gyorsan, mert az öt trágár jómadár ez idő alatt három új tagot tanított ki a cifra káromkodás rejtelmeire.

„Amikor megérkeztünk, hogy elszállítsuk őket, tiltakozásukat az utaztató kalitkáikból is kifejezték – ráadásul olyan ocsmány szavakat és kifejezéseket használtak, amiket ember szájából is ritkán hallunk”

– mesélt az incidensről Steve Nichols, a park ügyvezető igazgatója a CNN-nek.

Emiatt az illetékes gondozóknak új nevelési módszerekben kellett gondolkozniuk, hosszas mérlegelés után pedig arra jutottak, hogy az Aljas Nyolcas magatartásán egyedül nem tudnak javítani,

ehhez 92 papagájkollegájuk segítségére lesz szükség – mondván, hátha átalakul így a szókincsük.

Reméljük nem pontosan egy ilyen helyzetre vártak a piszkos szájú madarak, ugyanis nyolc káromkodó papagájnál lényegesen kellemetlenebb szituációt teremt száz trágár csőr.

„Amennyiben az új stratégia beválik, elképzelhető, hogy végre tőlük (a nyolc bajkeverőtől – a szerk.) is olyan kellemes hangokat fogunk hallani, mint a többi 92-től. A mikrócsippanásoktól kezdve a motorberregésig, mi bármivel megelégszünk, és reméljük, hogy a többség képes lesz kinevelni a trágárságot belőlük. Ugyanakkor kicsit attól is tartunk, hogy dominanciájukat fitogtatva esetlegesen átcsábítanak pár madárt a káromkodás világába

– tette hozzá Nichols.

Szerencsére eddig nem vészes a helyzet; Nichols beszámolója szerint az eredeti öt papagáj már ritkábban használ trágár szavakat, ám amikor megteszik, akkor még röhögnek is magukon – imitálva ezzel a reakciót, amit az emberektől szoktak kapni.

A nyolc jómadár közül hat férfi hangot, kettő pedig nőit imitál.
AMI MÉG ÉRDEKELHET