Ilyen rövid vasútvonalon még biztosan nem utaztál!

Különleges élmény.

West Midlands Railway ingavonat Stourbridge Junction vasútállomáson, Anglia

Európa legrövidebb vasútvonala az egyesült királyságbeli Birmingham külvárosán húzódik, és összesen három perces utat tesz meg.


Az 1879-ben épített Stourbridge Town mellékvonal az első világháború időszakát leszámítva, azóta is használatban van.

A mindössze 1,2 kilométer hosszú pályán jelenleg csak a ritka, Class 139 típusú szerelvények közlekednek.

A 19. század végén létrehozott vasútpályát eredetileg a Stourbridge-csatornán keresztüli rakományok szállítása céljából építették, ma kizárólag utasszállításra használják, írja a Daily Mail.

Ezek az európai vasútállomások maguk a művészeti alkotások: 6 európai vasútállomás, ami egy turisztikai látványossággal is felér

A mellékvonal eredetileg két vágányból állt, az egyiket teherszállításra, a másikat pedig személyszállításra használták, de előbbit 1965-ben végleg felszámolták.

A szerelvényeket ma a Pre Metro és a West Midlands Railway üzemelteti, akik két ritkaságszámba menő, Class 139 típusú vonatot működtetnek a pályán. Ezeket a Parry People Movers cég készítette, akik olyan közlekedési eszközöket készítenek, melyek úgynevezett lendkerekes energiatárolókat (FES) használnak a vontatási energia tárolására.

Az „önfenntartó villamosoknak” is nevezett szerelvényeket hibrid módon egy lendkerék és egy LPF (cseppfolyósított propángáz) motor hajtja. A vonal hivatalos honlapja szerint a lendkerék lehetővé teszi a szerelvények számára a regeneratív fékezést, amely során a járművek mozgási energiája fékezéskor összegyűlik, majd gyorsításkor ismét felhasználásra kerül.

Akit vonz a vonaton éjszakázás: Szeld át Európát ezen a kalandos éjszakai vonatúton

A Stourbridge Town és Stourbridge csomópont közötti út összesen három percig tart és 1,50 fontba (1,75 euró) kerül, a járatok tízpercenként közlekednek.
AMI MÉG ÉRDEKELHET