Aphrodité gyógyvize: Rajecfürdő

Még a görög isteneket is meggyógyítaná a kisváros pompás termálforrása és természeti környezete.

Fotó: Shutterstock

Rajecfürdő városka elsősorban gyógyfürdői hagyományairól ismert, a messze földön híres termálforrásain kívül azonban egyéb látnivalókkal is büszkélkedhet. A Rajec-völgyet és környékét nemcsak nyáron, hanem télen is érdemes felkeresni, hiszen az aktív és a passzív kikapcsolódást keresőket egyaránt sok élménnyel és számos természeti szépséggel várja.

A vidék legfőbb turisztikai célpontja az alig 3000 lelket számláló Rajecfürdő – Szlovákia negyedik legkisebb városa –, melynek gyógyfürdőjébe a világ minden szegletéből érkeznek a pihenni és a gyógyulni vágyók. A fürdőváros története 1376-ban kezdődött, a krónikák ekkor még Villa Tapolcha néven említik. Hírnevét 38 fokos, bikarbonátos-kálciumos-magnéziumos termálforrásának köszönheti, melynek kivételesen kedvező összetételű gyógyvize minden további kezelés nélkül alkalmazható balneoterápiás célokra. A festői környezetben található, kiváló infrastruktúrával rendelkező fürdő természetes gyógyvize elsősorban idegrendszeri és mozgásszervi betegségek sikeres kezelését teszi lehetővé.

Aphrodité SPA gyógyfürdő

Fotó: Jaroslav Moravcik/Shutterstock

A fürdő meghatározó épülete az antik stílusban kialakított Aphrodité SPA fürdőház, melynek felszereltsége a legmagasabb igényeket is kielégíti. A szaunavilág egyedi kezeléseket és éjszakai szaunashow-t is kínál, de találunk itt tepidáriumot, pihenőhelyiséget, valamint mentolos, sós, gyógynövényes, arab és finn szaunát is. Az ókori Görögországot idéző fürdő vízi világa pedig több kül- és beltéri medencéből áll, melyeket gyógyhatású termálvízzel töltenek fel.

Rajecfürdői Közlekedési Múzeum

www.youtube.com

Modelové koľajisko - múzeum dopravy Rajecké Teplice

A vasútállomás épületében található Rajecfürdői Közlekedési Múzeumban nemcsak a vonatrajongók találják meg a számításaikat. Történelmi közlekedési eszközöket, a vasúton régebben használt technikákat, valamint egy korhű módon berendezett egykori közlekedésirányító irodát is megtekinthetünk itt, a gyerekek számára pedig egy történelmi vasúti pálya modellje ígér felejthetetlen, játékos perceket. Mindezt számos kép egészíti ki, melyek a közlekedés fejlődését mutatják be Szlovákia területén az ókortól napjainkig.

Porúbka tanösvény

www.instagram.com

A Rajecfürdőből Túrirtoványig (Porúbka) vezető tanösvény 5,6 km hosszú és négy óra alatt könnyedén bejárható, miközben a festői Rajeci-völgyben gyönyörködhetünk. Az anyatermészet olyan különleges alkotásait láthatjuk itt, mint a Napos-sziklák (Slnečné skaly) vagy a 15 méter magas Palosnyai-sziklatű (Poluvsianksa skalná ihla).

Elveszett buzogány

www.instagram.com

Valamivel hosszabb időt igényel, de szintén könnyen teljesíthető a Rajecfürdőből a Rajcsánka folyó mentén vezető tanösvény, melynek végpontja a Szulyó-hegység (Súľovské vrchy) második legnagyobb hegycsúcsa, a 867 méteres Žibrid. A közel hét kilométeres túraútvonal egyik látványossága az Elveszett buzogány (Stratený budzogáň) nevű, bizarr kinézetű sziklaalakzat.

A világ legnagyobb fából faragott betleheme

www.instagram.com

Rajecfürdőtől mindössze néhány kilométerre, Frivaldnádasdon (Rajecká Lesná) a világ legnagyobb fából faragott betlehemét csodálhatjuk meg. Ezt a monumentális méretű – 8,5 m hosszú, 2,5 m széles és 3 m magas – alkotást Jozef Pekara fafaragó mester készítette 1980 és 1998 között. Méretén kívül a különlegességét az adja, hogy rendhagyó módon emlékezik meg Jézus születéséről: a bibliai Betlehem körül Szlovákia leghíresebb épületeit, várait és kastélyait ábrázolja.

AMI MÉG ÉRDEKELHET