Hrady Trenčianskeho kraja ožívajú v mobile: Ako rozšírená realita mení cestovný ruch

Aplikácia je dokonalým príkladom toho, ako môžu byť kultúrne dedičstvo a moderná technológia spojené do jedného celku.

Foto: Trenčianske múzeum

V srdci Slovenska, v Trenčianskom kraji, sa nachádzajú tri perly stredovekého architektonického dedičstva - Trenčiansky hrad, Beckov a Čachtice. Tieto historické skvosty, každý s vlastnou jedinečnou atmosférou a príbehmi, ktoré sa za ich múrmi odohrávali po stáročia, teraz dostávajú nový rozmer. Vďaka inovatívnemu využitiu technológie rozšírenej reality (Augmented Reality, alebo AR) prostredníctvom mobilnej aplikácie „Hrady 3D“ od Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Trenčín, sa návštevníci môžu ponoriť do minulosti a zažiť hradný život ako nikdy predtým.

Inovácie na každom kroku

Foto: Región Trenčín

Aplikácia Hrady 3D QR kód

Aplikácia „Hrady 3D“, ktorá bola prvýkrát predstavená v roku 2021, je dôkazom, že história a moderná technológia môžu ísť ruka v ruke. Trenčiansky hrad a jeho Barborin palác sa stali prvými dvormi, kde boli návštevníkom predstavené možnosti AR, a odvtedy aplikácia rozšírila svoj záber aj na ďalšie dva hradné komplexy. Súčasťou aplikácie sú nielen vizualizácie a virtuálne modely hradov, ale aj modely historických postáv, audio komentáre a interaktívne prvky, ktoré oživujú minulosť priamo pred očami návštevníkov.

História rozprávaná prostredníctvom mobilu

Na Beckovskom hrade sa návštevníci môžu stretnúť s kastelánom a dvornou dámou a dozvedieť sa o šľachtických rodinách a ich živote. Čachtický hrad ponúka príbeh Alžbety Bátoriovej, kde si návštevníci môžu vybrať medzi dvoma verziami jej príbehu - ako obeť alebo ako zločinku. Kdekoľvek aplikáciu použijete, naraz nie ste len návštevník medzi starými múrmi- ale súčasťou života v stredoveku.

Foto: Región Trenčín

Aplikácia Hrady 3D

Technológia ako most medzi generáciami

Mobilná aplikácia „Hrady 3D“ je dostupná pre Android a iOS a jej obsah teraz presahuje 500 MB. Táto skutočnosť odporúča stiahnutie aplikácie doma alebo niekde na rýchlej Wi-Fi, aby ste mohli plne využívať možnosti rozšírenej reality na mieste bez potreby internetového pripojenia. Týmto spôsobom získate nielen detailné informácie o histórii hradov, ale aj aktívne sa zapojíte do interaktívnych aktivít, čím sa – možno aj pre mladšiu generáciu - stáva výlet na hrad vzdelávacím, aj zábavným.

Trenčianskeho hrad má už aj svoj 3D model

Foto: Trenčianske múzeum

3D model Trenčianskeho hradu

KOCR Trenčín nezastavila svoje inovačné úsilie len pri vytvorení aplikácie. V spolupráci s Trenčianskym múzeom vytvorila podrobný 3D model Trenčianskeho hradu, čím zabezpečila jeho digitálne zachovanie pre budúce generácie. Tento model nielenže slúži pre vedecké a výskumné účely, ale aj pre cestovný ruch a vzdelávanie. S pomocou technológie fotogrametrie a laserového skenovania bol vytvorený model, ktorý je nielen technicky presný, ale aj vizuálne pôsobivý.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET