3 ingyenes app, ha a szlovák hegyekbe készülünk

Foto: Shutterstock

Ősszel érdemes a természetet járni, csodásak a színes levelek, kevés a turista és jók a látási viszonyok, az időjárás azonban megtréfálhat minket. Ha a hegyekben kirándulunk, alaposan készüljünk fel a túrára. Mindig legyen nálunk feltöltött mobiltelefon, és indulás előtt érdemes letölteni néhány hasznos applikációt is.




A hegyekben nem mindig ideális a térerő. Néhány ügyes applikációnak köszönhetően azonban mindig kéznél lehetnek az előre letöltött térképek, idejében megkaphatjuk az időjárás-előrejelzést, és még emlékeket is készíthetünk arról, milyen túrán vettünk részt.

​MAPY.CZ

Fotó: Mapy.cz

Ez az app nem csak abban segít, hogy ne tévedjünk el Szlovákiában, hanem pontosan megmutatja a különböző színű turistaútvonalakat, így mindig tudjuk, hol vagyunk, melyik ösvényen haladunk, és ha véletlenül letérnénk róla, akkor is könnyen tudunk tájékozódni. Ez a kerékpáros útvonalakra is érvényes. Ráadásul a térképen be vannak jelölve azok a helyek, ahol érdemes megállni, így biztosan nem hagyjuk ki a legjobb éttermeket, emlékhelyeket, látnivalókat.

Letölthető az Apple Store-ban vagy a Google Play-en

​HZS

Tvoj vreckový záchranár, ktorý ti pomôže, aby si sa z hôr vždy bezpečne vrátil domov. S aplikáciou Horská záchranná služba si v ...

Aplikácia Horská záchranná služba v praxi

Biztonságunk szempontjából a leghasznosabb applikáció a Hegyi Mentőszolgálat ingyenes appja. Töltsük ki a profilunkat, így a mentők tudni fogják, hány évesek vagyunk, mennyi a magasságunk és a súlyunk, és milyen nyelveket beszélünk. Ha baleset történne, ez jelentősen megkönnyíti a mentőakciót. Az appon keresztül azonnal segítséget tudunk hívni, hasznos tanácsokat és tippeket olvashatunk, és az aktuális riasztásokról is informálódhatunk. Az applikációban megtalálhatjuk azokat a helyeket, ahol szükség esetén meghúzhatjuk magunkat (menedékházak, a mentőszolgálat központjai), és pontosan vezethetjük a túráinkat. Tüntessük fel előre, honnan hová tartunk, hogyan közelítjük meg a célt, osszunk meg egyéb részleteket is, ugyanis bármi baj történik, eltévedünk vagy balesetet szenvedünk, ezekkel az információkkal rengeteg időt spórolhatunk.

Letölthető az Apple Store-ban vagy a Google Play-en

​ISHMU ÉS SHMUDROID

Fotó: iSHMU a SHMUDroid

Ha túrázni indulunk, az időjárás a legfontosabb kérdés. A túra előtt és alatt is figyeljünk az esetleges változásokra. A legjobb információkat azok az ingyenes appok nyújtják, amelyek a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet adatait használják. Az ALADIN modellben 1030 szlovákiai településre vonatkozóan találunk kétnapos, részletes időjárás-előrejelzést, az ECMWF modell pedig tíznapos előrejelzést kínál. Az applikációban térképre vetítve láthatjuk a radarfelvételeket, figyelmeztet a riasztásokra, és elmenthetjük a kedvenc térségeinket is. Ha gyakran megnézzük az előrejelzést, ne felejtsük el frissíteni az appot, hogy mindig a legújabb adatokkal dolgozzunk. Manapság nagyon változékony az időjárás, ezért az előrejelzések is különbözhetnek. Mi azonban az aktuális hírek alapján úgy alakíthatjuk a túránkat, hogy a lehető legkellemesebb élményekkel térjünk haza.

Letölthető az Apple Store-ban vagy a Google Play-en

AMI MÉG ÉRDEKELHET