Kultúrajánló áprilisra

A posztszovjet valóság elviseléséhez nem árt némi humor.

A könyvek szerelmeseinek egy, a Szovjetunióról és az utódállam Oroszországról szóló rendhagyó gasztrotörténelmi kötetet ajánlunk a figyelmébe, míg a vizualitás rajongóinak két kiállítás teheti teljessé a napját.

Könyv

www.youtube.com

Anya Von Bremzen & Melissa Clark discuss Mastering the Art of Soviet Cooking

Anya von Bremzen: A szovjet konyhaművészet, Premedia kiadó

Az orosz író, Anya von Bremzen a Szovjetunió és a posztszocialista Oroszország történelmén keresztül mutatja be, mihez lehet kezdeni a konyhában, ha nem kapható a boltokban elegendő élelmiszer. Bremzen éhező emberekről mesél, miközben pontos képet kapunk a szovjet (orosz) társadalom működéséről, Hruscsovról, Brezsnyevről, Sztálinról. Szó van a könyvben Gorbacsovról, arról, hogy mennyire nem jöttek be a számításai, de Vlagyimir Putyin kormánya is terítékre kerül. A szerző az egyéni sorsok és az országos jelentőségű ügyek szerves összekapcsolásával egy világhatalom tragédiáját némi humorral fűszerezve dolgozza fel.

Kiállítás

www.instagram.com

Illusztrációk, Danubiana, Pozsony – Dunacsún

A szlovák Božena Plocháňová humort sem nélkülöző illusztrációival a mindennapi élet problémáit jeleníti meg. Alkotásai könnyedek, letisztultak. Kiállítása a modern művészet pozsonyi múzeumában, a Danubianában tekinthető meg.

A vöröskői Pálffy család és Mária Terézia, Szlovák Nemzeti Múzeum, Pozsony

A királyi udvarral szoros kapcsolatban álló és a főnemesség legjelentősebb képviselői közt számon tatrtott Pálffy család a mai Szlovákia területén számos nagy kiterjedésű uradalmat birtokolt. A Szlovák Nemzeti Múzeum kiállítása a család történetének Mária Terézia uralkodása alatti szakaszát mutatja be.

AMI MÉG ÉRDEKELHET