Nem fogod elhinni, milyen összetevők kerülnek a világ legrégibb desszertjébe

Napjainkban a desszertek széles választéka tárul elénk. Lehet az étkezést lezáró fogás kekszes, gyümölcsös, krémes vagy akár savanykás finomság is. De honnan erednek a desszertek? Mutatjuk kialakulásának történetét.


A legenda úgy tartja, hogy körülbelül 5000 évvel ezelőtt Noé és családja az özönvíz levonulása után, a mai Törökország területén, az Ararát-hegynél ringatózott bárkáján. A víz visszahúzódását a túlélők azzal ünnepelték meg, hogy a hajón maradt hozzávalókból egy kásaszerű ételt készítettek – így született meg az ashure, amelyet gyakran neveznek „Noé pudingjának" is.

Anatóliában, a mai Törökország nagy részét alkotó területen a világ legrégebbi desszertje ma is fontos spirituális jelentőséggel bír. Az ashure jelentése arabul tíz, mellyel az iszlám naptár első hónapjának, Muharram hónapnak a tizedik napjára utal.

A desszertet ilyenkor készítik el a családok a bárka partraszállására emlékezve, melyet barátaikkal és szomszédaikkal osztanak meg.

A különleges desszert azonban nem csak Törökországban közkedvelt édesség: Örményországban és több balkáni államban is rendkívül népszerűnek számít. Az ashure elsősorban búzaalapú, azonban gyakran tartalmaz fehérbabot és csicseriborsót is, amik számunkra nem igazán jellemző desszert hozzávalók.Törökországban és azon túl is számtalan változata és receptje létezik.

A diófélék és gyümölcsök mellett – mint például a gránátalma, füge, pisztácia vagy a sárgabarack – különböző fűszerekkel, például fahéjjal és szegfűszeggel ízesítik Noé pudingját. Ez elsőre talán szokatlannak tűnhet azok számára, akik a klasszikus édességeket kedvelik, nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy az ashure lényege nem az ízélmény, hanem sokkal inkább az, hogy összehozza az embereket.

Az isztambuli Bahçeşehir Egyetem egyik professzora, Suna Çağaptay a BBC Travelnek ezt mondta:

„Nagyon tetszett, ahogy az ashure vagy annak változatai az emlékezést és az újrakezdést szimbolizálják. Azt hiszem, nagyon kevés receptnek van akkora ereje, mint az ashure-nak, amely széles körben ismert, bibliai és muszlim utalásokat hordoz, és közös gondolkodásra késztet bennünket."

AMI MÉG ÉRDEKELHET