Aszalt gyümölcsöt a sütibe!

Ha a kedves olvasó éhes, gyorsan tegyen valami harapnivalót a keze ügyébe.

Fotó: Shutterstock

A gyümölcsök aszalása kiváló módja a tartósításnak, aminek hagyománya ősidőkre nyúlik vissza. Aszalással csökken a gyümölcsök víztartalma, tápanyagtartalmuk és ízanyagaik azonban megmaradnak. Bolondítsuk meg kedvenc gyümölcsös süteményeinket a nyár ízeivel télen is!

Az aszalás természetes gyümölcstartósítási eljárás, mely során a gyümölcsöket közepesen meleg helyen, lassan kiszárítják. Így a gyümölcsökben nem bomlanak le az értékes enzimek és vitaminok. Nagyon jó édességpótlók, ráadásul sok ásványi anyagot (pl. kálium, kalcium, vas, réz) és vitamint (B1, B2, C-vitamin, karotin, niacin), valamint rostot is tartalmaznak.

A gyümölcsök tartósításának másik módja a hidegen szárítás, azaz liofilizálás. Ezek a gyümölcsök szilárd és ropogós állagúak, sok rostot és kevés kalóriát tartalmaznak. Biztosítják az ajánlott napi vas-, kálium-, A- és C-vitamin-bevitelt, a konyhában azonban inkább csak az elkészített sütemények díszítésére használhatóak.

Az aszalt gyümölcsök felhasználása

Az aszalásra alkalmas gyümölcsök közül a legismertebb a szilva, a sárgabarack, a meggy, a málna, a körte, a szőlő, a banán, a datolya, a füge, a papaya, a mangó, az alma, az áfonya, az eper és az ananász. A konyhai felhasználásuk bővül vízben megduzzasztva vagy megfőzve. Ehetjük őket magában, kompótként, áttörve lekvár helyett, süteménybe sütve, húsételek töltelékeként, mártások összetevőjeként, de salátákba keverve is.

Aszaltgyümölcsös muffin

Fotó: Shutterstock

A kedvenc aszalt gyümölcseinket kockára vágjuk és rumba áztatjuk. Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sütőport. A vajat habosra keverjük a mézzel, tojásokkal és a mézeskalács fűszerkeverékkel, végül hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a beáztatott aszalt gyümölcsöket. Kivajazott muffinformákba töltjük, és előmelegített sütőben készre sütjük. Porcukorral meghintve vagy csokimázzal bevonva tálaljuk.

Gyümölcskenyér csokival és aszalt gyümölccsel

Fotó: Shutterstock

Az aszalt gyümölcsöket és a csokit feldaraboljuk, a tojásfehérjét pedig kevés cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgáját kikeverjük cukorral, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a puha margarint, narancslevet, fahéjat, szerecsendiót és a reszelt citrom- és narancshéjat. Egy tálba beletesszük a lisztet és a sütőport, valamint az aszalt gyümölcsöket, végül pedig hozzáadjuk a tojásos keveréket is. Óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét és a csokidarabokat. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük és előmelegített sütőben készre sütjük. Kihűlve tálaljuk.

Túrós süti aszalt szilvával

A cukorral habosra kevert vajhoz hozzáadjuk a tojást, a túrót, a tejet, egy kis sót és az őrölt fahéjat. A sütőporos lisztet a túrós keverékhez adjuk és alaposan összedolgozzuk. Hozzáadjuk az apróra vágott almát, aszalt szilvát és a durvára vágott csokoládét. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és előmelegített sütőben 35–40 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Aszalt gyümölcsös keksz

Fotó: Shutterstock

Az aszalt gyümölcsöket (vörös áfonya, sárgabarack, datolya, füge, szilva…) felaprítjuk és rumba áztatva pihenni hagyjuk. A lisztet, sót, fűszerkeveréket összekeverjük, majd olvasztott kókuszzsírt öntünk rá. Hozzáadjuk a felaprított aszalt gyümölcsöket, összegyúrjuk és 4–5 cm átmérőjű hengert formázunk belőle. Alufóliára durvára vágott pisztáciát és mandulát szórunk és beleforgatjuk a hengert. Szorosan felcsavarjuk és hűtőbe tesszük. A rúdból fél centiméter vastag karikákat vágunk, és sütőpapírral bélelt tepsire téve előmelegített sütőben megsütjük őket. Lezárt dobozban tárolva sokáig friss marad.

AMI MÉG ÉRDEKELHET