4000 eurós fizetés Szlovákiában? Vannak szektorok, ahol ez nem csak álom

Mutatjuk a tavalyi adatokat.

üzletember egy laptoppal egy irodában

Bár messze az országos átlagkereset felett van, számos munkakörben elérhető a 4000 eurós álomhatár. A Paraméter cikkje alapján most megmutatjuk, milyen tapasztalatok vonhatóak le a 2023-as szlovákiai adatokból.

Fotó: NordWood Themes/Unsplash

Illusztráció

A számok egyértelműen azt mutatják, hogy 2023-ban a legmagasabb bérekre az IT-szektorban működő cégeknél lehetett számítani. Ebben a szférában a havi átlagkereset közel bruttó 2500 euró volt, de a havi 3900 euró feletti fizetés sem számított elérhetetlennek, az alkalmazottak tíz százaléka ugyanis ennyit vitt haza minden hónapban. Ezzel szemben a legrosszabbul fizetett tíz százalék átlagosan 1425 eurót keresett havonta.

Legjobban a Pozsonyi és a Kassai kerületben érte meg informatikával foglalkozni, itt ugyanis az átlagkereset havi 2700, illetve 2300 euró volt. 2023-ban az Eperjesi és a Trencséni kerület IT-szakemberei keresték a legkevesebbet, de még így is messze az 1327 eurós szlovákiai átlagbéren felüli összeget vihettek haza, átlagosan 1900 eurót.

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

Az IT mellett a biztosítási- és a bankszektorban dolgozó alkalmazottak is bőven a megszokottnál magasabb fizetést kaptak, ők átlagosan több mint 2200 eurót kerestek havonta.
A lista végén a szociális ellátás található: az ebben a szférában tevékenykedő cégek alkalmazottai közül voltak, akik havi 800 eurónál kevesebbet kerestek. Mindössze tíz százalékuk vitt haza 1660 eurónál többet havonta.

Az éttermi dolgozók, valamint a postai tevékenységet és futárszolgálatot végző alkalmazottak kicsivel 1200 euró körüli átlagkeresettel számolhattak. A legalacsonyabb fizetésű területek közé tartoztak még a közoktatási intézmények és az egyéb oktatási szervezetek is: az iskolai alkalmazottak átlagkeresete 1350 euró volt, de tíz százalékuk kevesebb mint 900 eurót keresett havonta.

AMI MÉG ÉRDEKELHET