UNIVERZÁLNE AUTO S VIRTUÁLNYM RIADENÍM

Koncept Audi riadite pomocou okuliarov na VR, gestami pripomínajúcimi dotyky.

Foto: Audi

Vždy pripravený na dobrodružstvo. Také by mohlo byť motto novinky od Audi. Activesphere je štvrtým a zároveň posledným z radu konceptov Sphere, predstavujúcich budúcnosť elektromobility.

Elektrický crossover budúcnosti

www.youtube.com

The next sphere of future premium mobility | The Audi activesphere concept

Po roadsteri, kupé limuzíne a rodinnom aute z rokov 2021 a 2022 prišla nemecká značka s ozajstným crossoverom, ktorý v sebe spája prednosti športových kombi, terénnych áut a pick-upov. Dva elektromotory vozidla s dĺžkou 4,98 metra a pohonom štyroch kolies dosahujú celkový výkon 442 koní. Svetlá výška konceptu je 24,8 centimetra (na ceste sa dá znížiť aj na 16,8 centimetra), k tomu treba pripočítať masívne terénne pneumatiky.

Pick-up jedným tlačidlom

Foto: Audi

Crossover sa dokáže jediným kliknutím premeniť na pick-up, vďaka čomu dokáže bez problémov prepravovať aj dva elektrické bicykle.

Riadenie ako v sci-fi

Foto: Audi

Riadenie vozidla pripomína sci-fi. Pri autonómnej technológii štvrtého stupňa úplne absentuje prístrojový panel. Jeho úlohu prevzali okuliare pre VR, ktoré vytvárajú virtuálne riadiace prvky. Ovládateľné sú gestami, pripomínajúcimi dotyky. Aby vás okuliare dokázali zásobovať informáciami, premietanými na pozadí okolia, interiér si zmapujú do posledného milimetra. Stačí napríklad jediný pohľad na otvory klimatizácie, aby sa vám pred očami objavil jej ovládací panel. Potrebný tak nie je ani head-up displej. V teréne sú topografické vizuálne 3D prvky vyobrazené priamo na cestičkách alebo kopcoch.

Foto: Audi

AMI MÉG ÉRDEKELHET