​Najviac ohrozeným druhom vtákov na svete hrozí vyhynutie

kazuár

Svojimi špicatými pazúrmi, neónovo modrými krkmi a prilbami sú kazuáre pozoruhodné, ale tento druh je mimoriadne vzácny a v súčasnostije ho tak málo, že mu hrozí vyhynutie.

Kazuáre sa všeobecne považujú za najnebezpečnejšie vtáky na svete pre človeka. Ak sa však budeme držať dostatočne ďaleko, je nepravdepodobné, že by nelietavé vtáky vyhľadávali našu spoločnosť.

Ak ich však provokujeme svojou blízkosťou, vtáky sa neudržia. Ako uvádza IFL Science, hoci sa stretnutie takmer nikdy nekončí smrťou, v roku 2019 jedného muža vták prekonal. Ako v mnohých iných prípadoch však platí, že ľudia predstavujú pre kazuáre oveľa väčšiu hrozbu ako naopak.

Foto: Shutterstock

Kazuáre sa najčastejšie vyskytujú v Austrálii, kde ich ohrozuje strata biotopu, útoky zvierat a zrážky. V dôsledku toho sa odhaduje, že v súčasnosti sa po svete pohybuje len 4 000 dospelých jedincov a ich počet neustále klesá.

V Austrálii budú v roku 2023 spolu so 143 ďalšími druhmi zaradené do zoznamu ohrozených druhov.

Vyhynutie každého druhu má vplyv na ekosystém, ale pre kazuára to môže byť problém najmä v jeho „biotope", v dažďovom pralese. Vtáky sú jedným z hlavných záhradníkov dažďového pralesa - jediným druhom, ktorý dokáže požierať a rozdeľovať semená (viac ako 70) veľkých druhov stromov. Väčšina živočíchov to dokáže len s malými semenami.

Prilbové kazuáre prejdú niekoľko kilometrov, potom sa vyprázdnia, až za sebou zanechajú množstvo semien so svojimi pomerne veľkými stolicami

− vysvetľuje Jax Bergersen z tímu na záchranu kazuárov.

Počas života by nikto nepocítil dôsledky nedostatku semien, ale za niekoľko sto rokov by sme boli svedkami zániku ovocných stromov s veľkou úrodou

− dodal.

Aby sa zabezpečilo, že v budúcnosti budú dažďové pralesy plné trusu kazuárov prilbovitých bohatého na semená, austrálska vláda v spolupráci s domorodými obyvateľmi vytvorila záchranný program.

Foto: Shutterstock

Program zahŕňa body ako napr.

  • opätovné získanie oblastí, ktoré sú dôležité pre voľne žijúce zvieratá, čím sa vytvorí koridor pre voľne žijúce zvieratá;
  • umiestnenie účinnejších značiek pre motoristov;
  • zvýšená osveta majiteľov psov s cieľom predchádzať možným útokom.

Samozrejme, je otázne, nakoľko budú tieto opatrenia účinné, keďže na výkup pozemkov je potrebných veľa peňazí.

Bohužiaľ, nebudú môcť odkúpiť pozemky, ktoré vlastníci nechcú predať

− povedal Bergersen.

V každom prípade ešte stále existuje šanca zachrániť tieto nevrlé, agresívne vtáky pred vyhynutím − len sa k nim snažte nepribližovať.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET