A 4 legszebb kanyon Ausztriában

Fotó: Shutterstock

Ha elbűvöl a természet, vagy éppen csak egy kis felfrissülésre vágyunk a vénasszonyok nyarából, Ausztriában felejthetetlen élményekben lehet részünk. Az osztrák kanyonokban fantasztikus kilátás nyílik meredek sziklafalakra és vízesésekre, barlangok és különféle természeti képződmények tárják fel titkaikat, legendás történeteiket.

​LIECHTENSTEINKLAMM

Fotó: Liechtensteinklamm

Impozáns, grandiózus, lenyűgöző – csak három a sok hasonló jelző közül, amelyekkel ezt a szurdokot szokták jellemezni. A St. Johann im Pongau nevű kisváros mellett található csodaszép kanyon az egyik legismertebb Ausztriában. Meredek, mohával benőtt sziklafalak, zúgó vízesések között sétálhatunk, nemegyszer egészen szűk folyosókon. A 2017-es sziklaomlás után a szurdokot helyreállították, és egy 30 méteres csigalépcsőrendszert (Helix) is kiépítettek, amelyről elképesztő látvány tárul elénk, gyakorlatilag minden pillanatban, bármely irányban. Három alagutat és négy tárnát alakítottak ki, a 60 sziklafogó háló teljes hossza 1100 méter. A biztonságról az emberek mozgását milliméteres pontosággal meghatározó megfigyelő-rendszer gondoskodik. A Liechtenstein-szurdok az egyik leghosszabb és legmélyebb a maga nemében.

​TIEFENBACHKLAMMA

drivemagazine.sk

Liechtensteinklamm

Tiroler Unterland térségben, Kramsach és Brandenberg települések között található a vadregényes Tiefenbachklamm-szurdok. A kanyont átszeli a Brandenberger Ache türkizzöld vize, amely mellett néha egészen bizarr formájú sziklaegyüttesek jöttek létre: a kilátópontokról gyönyörű látvány tárul elénk, nem véletlenül tartozik ez a szurdok a legkedveltebb kirándulóhelyek közé. A túra nem megterhelő, a folyó mentén haladva az útvonal oda-vissza nagyjából három óra alatt teljesíthető. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy biztonsági okok miatt heves esőzések idején, illetve télen a szurdok nem látogatható.

​STRUBKLAMMA

Fotó: Tourismusverband Faistenau

Strubklamm egy valóságos természeti csoda, felülmúlhatatlan látványt nyújt. A gyönyörű kanyon Salzkammergut térségében található, és a kristálytiszta vizű, magas szikláktól övezett Lammer folyó mentén húzódik. Az út hidakon és fából készült járdákon át, sok apró vízesés mellett vezet el. A folyó forrását egész Ausztria egyik legtisztábbjaként tartják számon.

​BÄRENSCHÜTZKLAMM – MEDVE-SZURDOK

Fotó: Alemenland

Bärenschützklamm Ausztria egyik lélegzetelállító természetes kanyonja. Semmeringhez közel található, és az ország egyik leghosszabb és legszebb szurdoka. A túraútvonalat számtalan vízesés és meredek sziklafal övezi, sok-sok folyón átívelő híddal. Kedvelt célpontja a hegymászóknak is, ami jelzi, hogy komolyabb kihívásra kell felkészülni, ám az elénk táruló látvány mindenért kárpótol. Nyárias időben is kellemesen hűvös a kanyon, a bátrabbak pedig a 10 méteres magasságban kialakított 17 műugrópontról tesztelhetik a bátorságukat. Aki úszni szeretne, az is megtalálja a számítását. A biztonság kedvéért érdemes böngészni a helyi turisztikai egyesületek honlapjait és a közösségi oldalaikat, mivel szélsőséges időjárás esetén a szurdokot lezárhatják.


AMI MÉG ÉRDEKELHET