Az oroszlán ereje

A német MAN furgonjából semmi sem hiányzik: adott a kényelmes beltér, az erős motor és az elképesztő teherbírás is.

VW Crafter
Foto: Martin Šulek

Rögtön a modell első fotóját látva számtalan kéz lendül a levegőbe: nincs okunk húzni az időt, igen, ez egy VW Crafter.

A hasonlóság pusztán véletlen

Foto: Martin Šulek

Nemcsak kicsit hasonlít rá, egészen az. Nem mintha ez rossz ómen lenne, a Crafter több európai országban is megkapta az év furgonja díjat. A német Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg csak kihasználta volkswagenes kapcsolatait, pontosabban a VW többségi tulajdonosához fűződő viszonyát, és „kölcsönvette" a furgonját, hogy megvethesse a lábát ebben az alacsonyabb súlykategóriában is. A MAN kínálata így még komplexebbé vált.

Maximális hát-ergonómia

Foto: Martin Šulek

A MAN furgonjának belső és külső megjelenése is teljesen egyezik a Crafterével, a márka hagyományostól eltérő logója alapján mégis könnyen megkülönböztethető az utakon a konkurenciától, a vontatókkal való hasonlósága pedig plusztekintélyt kölcsönöz az autónak. A beltér kényelmes, mindössze a sok tárolórekesz, a gyúródeszka nagyságú napellenző, valamint a robusztus kilincsek és kapaszkodók emlékeztetnek arra, hogy nem egy személyautóban ülünk. Elöl három személy is kényelmesen utazhat, a középső ülés pedig szükség esetén lehajtható, melynek köszönhetően praktikus palacktartókkal ellátott asztalkát kapunk. A légrugós vezetőülés egy klasszikus személyautóhoz szokott sofőr számára maga az űrtechnika, olyan német szervezetek védjegye tanúsítja ezt, mint az Egészséges Hátért Kezdeményezés vagy a szövetségi szintű Hátfájás Megelőzéséért Egyesület.

Formák és méretek kavalkádja

Foto: Martin Šulek

A TGE furgonváltozata három hosszúságban kapható: a kínálat hattól csaknem 7,5 méterig terjed. A magasságát illetően – 2,4-től 2,8 méterig – ugyancsak három változata létezik. A hátsókerék-meghajtású modellek hasznos terhelhetősége a három tonnát is túllépi. Az általunk tesztelt modell egy hat férőhelyes, négykerék-meghajtású változat volt – ez utóbbi miatt csökkent a jármű hasznos terhelhetősége. A hivatalos adatok szerint így 968 kilogrammnyi teher szállítására alkalmas.

Katonás keménység

Foto: Martin Šulek

A VW Craftert nemrég elsőkerék-meghajtású kivitelben teszteltük. Nagyon kellemes vezetési élményt nyújtott. Akkor viszont csak levegőt „szállítottunk", ami furgonok esetében ritkaságszámba megy. A TGE-t ezért 900 kiló cementtel terheltük meg, így valós képet alkothattunk fogyasztásáról, dinamizmusáról, mint ahogy a futómű viselkedéséről is. Az üres MAN országúton kilencliteres, míg autópályán tizenegy literes fogyasztást produkált. A motor súlyterhelés nélkül is jócskán hallatott magáról. Durva, férfias hangja átjárta a vezetőkabint is. A kétliteres, duplaturbós dízelmotor a teljesen megpakolt TGE számára tökéletesen megfelelt. A rakomány két literrel növelte meg a fogyasztást, és gyakrabban kellett váltogatnunk a nyolc sebességi fokozatot is. Egyedül a futómű volt az, aminek meg se kottyant a több száz kilós súly.

A laprugók ugyan észrevehetően megsüllyedtek, míg a cementet pakolták a furgonba, de mindez inkább pozitív hatással volt a menettulajdonságaira. A hátsó része szinte rátapadt az útra, még az egyenetlenségek sem fogtak ki rajta. A legnagyobb meglepetés azonban a kanyarokban ért bennünket. A nagyobb rakománnyal a súlypont alacsonyabbra került, így a furgon alig dőlt be a kanyarokban. Egyedül a letaposott havas utakon viselkedett az autó eleje kicsit bizonytalanabbul, de ez is csak azokon a szakaszokon történt meg, ahol hólánc nélkül mások már elakadtak.

Biatlonos bivaly

Foto: Martin Šulek

Mindig nagy kihívást jelent egy négykerékmeghajtású kocsi tesztelése. Főként ha nem szokványos módon tesszük ezt – pl. egy csaknem egytonnányi cementtel megrakott furgonnal. Szerencsére a hómenynyiség a tengerszint feletti magasságtól is függ, a Brestová pri Sielnici sífelvonójáig vezető úton pedig még melegebb időszakokban is van belőle elég. A TGE-ben haldex-kuplung található, a konstrukció pedig az elsőkerék-meghajtást preferálja. A hátsókerék-meghajtás szükség esetén zökkenőmentesen kapcsolódik be a rendszerbe. A havas utakon és a friss mély hóban is csak a fizika törvényei és a gumiabroncsok tapadása szabtak gátat a megpakolt furgonnak. A tesztmenetben számos jeges útszakaszon hajtottunk keresztül, több utast szállítottunk, mély hóban gázoltunk, ám egyetlenegyszer sem akadtunk el. Nem véletlen, hogy a sikeres biatlonos Fialková nővérek is MAN TGE-vel utaznak.

Technikai paraméterek

Foto: Martin Šulek

  • MOTOR 4 hengeres, dízel, turbó HENGERŰRTARTALOM 1968 cm3
  • MAX. TELJESÍTMÉNY 130 kW (177 LE) 3600 ford./perc
  • MAX. FORGATÓNYOMATÉK 410 Nm 1500-2000 ford./perc
  • HOSSZÚSÁG 5986 mm
  • SZÉLESSÉG 2427 mm MAGASSÁG 2355 mm
  • TENGELYTÁV 3640 mm
  • CSOMAGTÉR-KAPACITÁS 6500 l
  • VÁLTÓMŰ automata, 8 sebességes
  • MAX. SEBESSSÉG 165 km/h
  • GYORSULÁS 0–100 KM/H a gyártó nem adta meg
  • GYÁRI FOGYASZTÁS 9,3 l/100 km
  • TESZTFOGYASZTÁS 8,8-11 l/100 km
  • ALAPÁR 20 540 euró
  • A TESZTELT MODELL ÁRA 43 602 euró
AMI MÉG ÉRDEKELHET