Vybitá autobatéria – čo teraz?

Zradí vás v tej najmenej vhodnej chvíli. Reč je o akumulátore. V zimnom období, kedy chcete mať čo najskôr naštartované a zohriate auto, je totiž namáhaný a trpí najviac. Výsledkom môže byť zmarený celý deň, keďže bez naštartovania sa nikam nepohnete. Ako predchádzať vybitiu autobatérie a čo robiť, keď vám auto nejde naštartovať?

Foto: Shutterstock

Ak sadáte za volant s obavou, či auto naštartuje, alebo si najprv „zašteká“, mali by ste sa mať na pozore. Jedno ráno totiž nemusí urobiť vôbec nič. Na roztočenie motora je v zime treba viac energie. A tá pochádza z autobatérie. Prečo nám tak často odíde baterka v aute v zime, čo to spôsobuje, ako tomu predísť a ako naštartovať auto cez káble sa dočítate nižšie.

Čím sa ničí autobatéria

Foto: Shutterstock

Vaša autobatéria sa oslabila ešte oveľa skôr, než prišli zimné mrazy. Dokonca sa tak stalo v tých najteplejších dňoch. Autobatériám svedčia teploty okolo 15 - 20 stupňov, no letá, ako vieme, vedia byť oveľa horúcejšie – a to najmä pod kapotou. Vysoké teploty urýchľujú chemické reakcie, ktoré v baterke prebiehajú a časom sa tak oslabí. Keď je potom v chladnom počasí potrebné roztočiť stuhnutý motor, batéria jednoducho nemusí mať dosť síl.

Za komfort sa platí energiou

Foto: Pixabay

Aby batérii nestačilo namáhavé roztáčanie motora, v zime do auta sadajú skrehnutí ľudia – a snažia sa čo najrýchlejšie dosiahnuť svoj komfort. To znamená vyhrievanie zadného skla, sedačiek a intenzívne kúrenie. Energia, ktorá by sa inak akumulovala do batérie, tak smeruje do týchto oblastí. Na 10 kilometrovom dojazde do práce sa vám v zime, na rozdiel od leta, batéria nedobije. Aké je riešenie? Buď obmedzte svoj tepelný komfort na minimum, alebo jazdite pravidelne na aspoň 50 kilometrový výlet. Dlhšou jazdou sa batéria stihne dostatočne nabiť.

Kedy si dať na autobatériu obzvlášť pozor

Foto: Pixabay

Pozor si dajte najmä vtedy, ak jazdíte zriedkavo – batéria totiž svojou konštrukčnou podstatou vyvíja istý vnútorný odpor, čím sa prirodzene vybíja, aj keď len auto stojí. Niekoľko mesiacov odstavené auto tak môže mať batériu úplne vybitú. A úplné vybitie ju pritom dokáže zničiť, keďže dôjde k sulfatácii článkov a už sa nikdy nebude dať nabiť na plnú kapacitu.

Ak máte na aute namontované neoriginálne vybavenie ako osvetlenie, audio, či alarm, môže v niektorom mieste dochádzať k veľkému prechodovému odporu a väčším stratám – a teda aj rýchlejšiemu vybíjaniu. Pochopiteľne si strážte, či po odstavení auta nezostali svietiť svetlá – inak máte ranné štartovanie auta cez káble takmer isté.

Ako naštartovať auto cez štartovacie káble

Foto: Pixabay

To, že vám auto pri štartovaní „šteká“, ešte nemusí byť indikátorom slabej batérie. Radšej si však stav batérie nechajte overiť v servise. Ak je v poriadku, problém pri dlhšom štartovaní môže spočívať, najmä pri dieselových motoroch, v upchatom palivovom filtre. Ten spôsobuje nekvalitná nafta. Predísť tomu môžete tankovaním kvalitných palív na osvedčených čerpacích staniciach.

Ak sa z motoru ozýva cvakanie, alebo sa nedeje vôbec nič, zostávajú už len štartovacie káble. V prvom rade sa ubezpečte, že auto, ktoré vás bude dobíjať, je výkonovo minimálne rovnaké, ako to vaše. Auto so slabším motorom vám nepomôže. Pri kábloch je vždy náročné pamätať si ten správny postup – a tak prinášame návod, ako dobiť baterku cez štartovacie káble:

  1. Začnite červeným káblom. Najprv ho zapojte na plusový pól vybitej batérie a potom na plusový pól pomocného auta.
  2. Čierny kábel zapojte na mínusový pól, no k batérii funkčného auta – toho, ktorým budete dobíjať. Druhú polovicu čierneho kábla pripojte k bloku motoru, nie k batérii vybitého auta.
  3. Naštartujte funkčné auto a nechajte niekoľko minút bežať na voľnobeh.
  4. Pri stále naštartovanom dobíjacom aute potom skúste naštartovať auto s vybitou batériou. Skúšajte to asi len 10 sekúnd. Ak nenabehne, nechajte to aspoň na pol minúty tak a potom opäť vyskúšajte.
  5. Po naskočení motora nabíjaného auta odpájajte káble v presne opačnom poradí: Najprv čierny kábel z bloku motora, potom čierny z nabíjacieho auta, následne červený z nabíjacieho auta a červený z nabíjaného auta.

Hoci sa vám podarilo oživiť batériu, ešte nemáte vyhraté. Motor nevypínajte a urobte si výlet – kamkoľvek, no hlavne jazdite aspoň 50, ideálne tak 100 km pre opätovné plné nabitie autobatérie z chodu vozidla.

AMI MÉG ÉRDEKELHET