Autót bérelnél? Ezekre figyelj!

Lehet stresszmentesen is? Hát, a felkészülés mindenesetre segít.

autó
Fotó: Shutterstock
Ha csak azért nem indulsz el egy úti cél felé, mert szükséged lenne ott autóra, de tartasz a kölcsönzéstől, talán tudunk segíteni. Autóbérlési buktatók és tippek.

Foglalás

Foglaljunk előre, főleg, ha van konkrét elképzelésünk az autó típusát illetően – ellenkező esetben lehet, hogy csak egy kisautó áll majd rendelkezésre, miközben mi egy SUV-ban gondolkodtunk. Hasonlítsuk össze a különböző autókölcsönző-cégeknek az adott időtartamra vonatkozó ajánlatait, az árakat ugyanis nagymértékben befolyásolhatják az aktuális akciók, illetve a kereslet és kínálat változása. Nem ritka az akár dupla ár sem. Plusz tanács: arra is figyeljünk, hogy a nettó vagy a bruttó árat tüntetik-e fel, így a fizetéskor nem érhet minket kellemetlen meglepetés!

A legnevesebb a legjobb?

A nagy nemzetközi hálózatok neve megnyugtató lehet, ám a nyugalomnak ára van. Épp ezért érdemes utazás előtt az adott régió csak lokálisan működő, népszerű kölcsönzőire is rákeresni, ahol – alacsonyabb áron – ugyanannyira jó szolgáltatásra számíthatunk. Tanácsos erre egy napot szánni, amíg kutatunk a jó autókölcsönzők után és összehasonlítjuk a bérleti díjakat.

Átvétel és leadás

A bérelt autót legegyszerűbb a repülőtéren vagy a vasútállomáson átvenni, itt ráadásul hosszabb a nyitvatartási idő és nagyobb a választék, igaz, ennek is van felára. Spórolhatunk azzal is, ha egy városi telephelyen intézzük mindezt. Előfordulhat, hogy más településen adnánk le az autót, mint ahol átvettük. Multinacionális cégek esetében ez lehetséges, ám jócskán megkérik az árát.

Fotó: Shutterstock

Zárolt összeg

Fontos ellenőrizni, hogy a kölcsönzési díj tartalmazza-e a biztosítás összegét is, és az pontosan mire terjed ki. Lényeges, hogy elegendő pénz legyen a bankszámlánkon, hiszen egy adott összeget kaucióként zárolnak, amit az autó leadása után (lehet, hogy csak napokkal később) kapunk vissza. Ugyanakkor belefuthatunk olyan akciókba, melyek esetében a kölcsönző eltekint a kauciótól, érdemes ezt is figyelni. Plusz tanács: Azt is nézd meg, a kaucióhoz milyen bankkártyát fogadnak el!

Nézd át tüzetesen!

Alaposan nézzük át az autót átvételkor, dokumentáljuk az esetleges hibákat, sérüléseket, a nagyvonalúskodásnak nem itt van a helye. Fogadd meg a tanácsot, hogy a legapróbb karcolásokról, foltokról, horpadásokról és törésekről is készítesz fotókat! Jelezzünk mindent, nehogy átadáskor kelljen vitába keverednünk. Általában kapunk egy ellenőrző listát is erre a célra. Sok helyen megkérik az árát annak, hogy teli tankkal adják át az autót. Előfordulhat, hogy jobban járunk, ha elvetjük ezt az opciót, és magunk tankoljuk meg a kölcsönzött autót.

Plusz költségek

Jól gondoljuk át, milyen extrafelszereltségekre van szükségünk. Európában az automata sebességváltós négykerekűek a kézi váltósokhoz képest általában felárral bérelhetők. A gyerekülés szintén borsos opció – ha szükségünk van rá, ellenőrizzük, nem olcsóbb-e magunkkal vinnünk. Az autókölcsönzők a navigációs rendszerekért is külön díjat számlázhatnak, ha lehet, használjuk e célból okostelefonunkat.

Közösségi autózás

Nagyobb városok esetében nézzük meg, hogy az autóbérlésnél nem éri-e meg inkább az olcsóbb, de ugyanannyira kényelmes és gyors közösségi autómegosztást választani. A Budapesten működő MOL Limo által nyújtott szolgáltatáshoz hasonlóan egyszerű regisztrációt követően választhatunk a rendelkezésre álló autók közül, így nemcsak a repülőtérről juthatunk be könnyebben, hanem magában a városban is szabadabban közlekedhetünk.


AMI MÉG ÉRDEKELHET