Lehet élni a városban autó nélkül? Berlinben érik az autómentes főváros.

Radikálisnak tűnik, de van néhány könnyebbítés.

Kép: Tom Meiser/Berlin Autofrei

Egy berlini aktivistacsoport egyre több aláírást gyűjt össze az autómentes fővárosért. De vajon mi kell ahhoz, hogy az autóközpontú századvég és századelő után egy ilyen kezdeményezés megvalósulhasson?

Már több mint 50 ezer ember írta alá a Berlin Autofrei kampány petícióját, egy olyan törvény megalkotását sürgetve, mely szerint tiltsák ki az S-Bahn körgyűrűjének területéről az autókat. Ez egy 88 négyzetkilométeres városi terület (Berlin területének 10%-a), egyszersmind a város központja. Összehasonlításképp: Budapest összterülete 525 négyzetkilométer, vagyis, ha nálunk egy ekkora területről kitiltanák az autókat, az az összes, legsűrűbben lakott kerületet érintené. Ha pedig Berlinben megvalósulna a német környezetvédők terve, akkor ez lenne a világ legnagyobb autómentes városrésze.

Fotó: Shutterstock

Bár a berlini önkormányzat támogatja a kezdeményezést, a városi tanáccsal együtt egyelőre felülvizsgálják a tervet, mivel túl radikálisnak tartják az ötletet. Érthető, hiszen egy autós közlekedésre berendezkedett világváros teljes belvárosát nem lehet hirtelen autómentessé tenni, ahhoz rengeteg infrastrukturális fejlesztésre lenne szüksége a városnak.

Nem lehet lesöpörni

Ha az önkormányzat le is söpri az asztalról az ötletet, az aktivistáknak akkor is van még egy lehetőségük: könnyen elérhetik, hogy a témában népszavazást tartsanak, ám ehhez is kell még „néhány" aláírás. Egészen pontosan 170 ezer ember támogatása szükséges ahhoz, hogy Németországban népszavazást írjanak ki.

A javaslat konkrétan megfogalmazza, hogyan, milyen keretek között lehetne megvalósítani az autómentes belvárost: továbbra is beengednék a zónába a tömegközlekedést, valamint azokat, akik a munkájuk miatt autóra szorulnak vagy mozgáskorlátozottak. A mentők, tűzoltók, rendőrök, katonák szintén mentesülnének a tilalom alól, és mivel az embereknek néha valóban autózniuk kell (például költözés), minden állampolgár évente legfeljebb 12 alkalommal használhatna autót az autómentes belvárosban. Persze bérelt autót, hiszen egy autómentes városban ki akarna saját autót tartani?!

AMI MÉG ÉRDEKELHET