SPRIEVODCA PO AUTOMOBILOVÝCH MÚZEÁCH V JUŽNOM NEMECKU, časť 2.

Južné Nemecko preslávili nielen stredoveké mestečká, impozantné katedrály či úchvatné prírodné scenérie alpského podhoria, ale aj automobilový priemysel. Región je totiž domovom najznámejších nemeckých automobiliek, ktoré lákajú fanúšikov motorizmu výnimočnými múzeami. Po prvej časti, v ktorej sme sa vybrali do múzeí BMW, Audi a Maybachu sa inšpirujte druhou časťou nášho výberu.

Foto: Technik Museum Sinsheim


TECHNICKÉ MÚZEUM SINSHEIM

Foto: Technik Museum Sinsheim

V automobilovom a technickom múzeu v Sinsheime sa môžete tešiť na stovky exponátov motocyklov, luxusných či pretekárskych áut, parných rušňov, lietadiel i vojenských a úžitkových vozidiel. Nechýbajú ani vzácne historické vozidlá Maybach, monoposty formuly 1 či nadzvukové lietadlá. V Sinsheime si môžete všetko prezrieť z bezprostrednej blízkosti – deti ocenia, že lietadlá a rušne môžu preskúmať aj zvnútra. Nie je preto náhoda, že pred pandémiou navštívilo múzeum ročne milión ľudí.

MÚZEUM MERCEDES-BENZ

Foto: Mercedes-Benz AG

„Budúcnosť má svoje korene v minulosti". Tak znie motto múzea najstaršieho výrobcu automobilov, ktoré otvorili v roku 2006 v Stuttgarte. Na 16 500 štvorcových metroch a deviatich poschodiach nájdete 160 vozidiel a 1400 ďalších exponátov, ktoré mapujú obdobie od vzniku prvého skutočného moderného auta z dielne Karla Benza (patent na Motorwagen získal v roku 1886) až po súčasnosť. V netradičnej špirálovitej budove sú vlastne dve rôzne výstavy, ktoré štartujú a končia na rovnakom mieste. Sedem miestností ponúka prierez históriou značky, ďalšia expozícia v piatich halách obsahuje unikáty od iných automobiliek. Konečnou zastávkou v oboch prípadoch je exkluzívna kolekcia, predstavujúca pretekársku minulosť značky Mercedes-Benz. Návšteva múzea vám zaberie celý deň, minimálne ďalší by ste si mali vyčleniť na poznávanie samotného Stuttgartu. Mesto vyvracia stereotypy o priemyselných metropolách, návštevníkov prekvapí množstvom zelene a vinohradmi.

MÚZEUM PORSCHE

Foto: Porsche

Hrdinovia z 24-hodinových pretekov v Le Mans, aerodynamické športiaky, legendárne kupé a kabriolety. Zo všetkých spomínaných múzeí je práve tu vystavených najviac vozidiel, o ktorých sníva každý mladý chlapec. Aj samotná budova je výnimočná. Centrála Porsche stojí v predmestskej štvrti Stuttgartu, v Zuffenhausene, kde už od roku 1976 fungovalo malé múzeum, ktoré v roku 2009 nahradila hypermoderná budova. Celková suma investície presiahla 100 miliónov eur, čo sa odzrkadľuje aj na high-tech atmosfére inštitúcie. V múzeu je vystavených mnoho pretekárskych áut a jedinečných modelov. S ich históriou sa môžete zoznámiť aj prostredníctvom individuálnej prehliadky. Nejde, samozrejme, o lacnú záležitosť. Prémiové služby prémiovej značky však nemôžu byť lacné.

AMI MÉG ÉRDEKELHET