Gyönyörű autók múzeuma

Dél-németországi múzeumok, ahol senki nem fog unatkozni. Felkészül: Mercedes és Porsche.

Fotó: CA Irene Lorenz/Shutterstock

Németország déli része gazdag a középkori hangulatot árasztó településekben és bukolikus tájakban, de ez a vidék egyúttal a legnevesebb német autómárkák otthona is. Mindegyik látványos múzeummal várja a rajongókat – megmutatjuk, miből lehet válogatni, ha felkeresnénk néhányat. A BMW-kről és Audikról itt írtunk, most pedig jöjjön Sinsheim, a Mercedes-Benz, na és a Porsche.

Sinsheim Technikai Múzeum

Fotó: Adochitei Cristian/Shutterstock

Összeállításunk kakukktojása, de ez csak az előnyére válik. Több száz, technikatörténeti jelentőségű jármű otthona, a tárlat ugyanis nemcsak veteránautókat és -motorokat vonultat fel, de Forma–1-es versenyautókat, traktorokat, kerékpárokat, gőzmozdonyokat, katonai gépeket, különleges járműveket és szuperszonikus repülőket (köztük a Concorde-ot) is. Sinsheimban ráadásul mindent testközelből lehet megcsodálni – a gyerekek külön értékelik majd, hogy a repülőkbe és a mozdonyokba is be lehet mászni! Nem véletlen, hogy a járványidőszak előtt évi egymillió látogatót vonzott.

Mercedes-Benz Múzeum

Fotó: DaLiu/Shutterstock

„A jövő a múltban gyökerezik" – a világ legrégebbi autógyártója találó mottót választott 2006-ban átadott stuttgarti múzeumához. A 16 500 négyzetméteres kiállítótér kilenc emeletszintet foglal magába, a 160 jármű mellett pedig több mint 1400 további kiállítási tárgy vezet végig minket a Karl Benz által 1886-ban megépített első autó óta eltelt időszakon. A spirális elrendezés két, ugyanabból a pontból és ugyanoda érkező, de különböző tárlatot foglal magában: az egyik hét termen keresztül mutatja be a márka történetét, a másik öt helyiségbe csoportosítva vonultat fel különböző egyedi járműveket. A végállomás mindkét esetben a Mercedes-Benz elképesztő versenymúltját prezentáló kollekció. A múzeum bejárása egész napos program, de érdemes Stuttgartra is időt szánni: eltér ugyanis az ipari központokról alkotott sztereotípiáktól, hiszen szép zöldövezetekkel, köztük szőlőhegyekkel fogadja a látogatókat.

Porsche Múzeum

Fotó: Oleg Golovnev/Shutterstock

A Le Mans-i 24 órás futam hősei, áramvonalas sportkocsik, legendás kupék és kabriók – az összes múzeum közül minden bizonnyal itt található a legtöbb olyan modell, amely a kamaszfiúk szobájának falán is feltűnik. A külcsín pedig méltó a belsőhöz – a Porsche főhadiszállása Stuttgart egyik külső kerületében, Zuffenhausenben működik, ahol már 1976-ban megnyílt egy aprócska múzeum, amelyet 2009-ben egy hipermodern épület váltott fel. A befektetés végső költsége meghaladta a 100 millió eurót, ami a létesítmény high-tech hangulatában is megmutatkozik. A múzeum számos versenyautó és egyedi modell otthona, ezek sztoriját akár testre szabott magán-tárlatvezetésen is megismerhetjük. Utóbbinak természetesen megkérik az árát, de hát egy prémium márka prémium szolgáltatása nem is lehet olcsó.

AMI MÉG ÉRDEKELHET