Ženeva 2024: Autosalón v znamení elektromobility a inovácií

Autosalón v Ženeve v roku 2024 sa po dlhej pandemickej pauze konečne znova otvoril pre verejnosť.

Foto: Geneva Motor Show

Hoci v minulosti bývalo výstavisko Palexpo miestom, kde sa predstavovali najvýznamnejšie automobilové novinky a štyri haly praskali vo švíkoch od prezentujúcich renomovaných značiek, tento rok boli naplnené len dve haly. Európske značky ako Renault a Dacia tu síce mali svoje stánky, avšak absencia mnohých tradičných účastníkov ako Mercedes, BMW, Audi a Volkswagen dodávala podujatiu trochu iný tón. Napriek tomu sa predstavilo niekoľko zaujímavých noviniek od výrobcov ako BYD, Isuzu, Lucid, MG, Microlino a Pininfarina, čím sa autosalón snažil udržať svoju reputáciu inovatívneho a trendového podujatia.

Európske auto roka 2024 a prekvapujúci víťaz

Foto: Geneva Motor Show

Ešte pred oficiálnym začiatkom autosalónu sa konalo vyhlásenie Európskeho auta roka, ktoré tento rok oslavovalo 60. výročie. Medzi finalistami sa objavili modely ako BMW radu 5, BYD Seal, Kia EV9, Peugeot 3008, Renault Scénic, Toyota C-HR a Volvo EX30, z ktorých sa víťazom stal Renault Scénic. Tento model vzbudil pozornosť nie len svojim elektrickým pohonom, ale aj tým, že ide o segment MPV vozidiel, ktorý naposledy vyhral túto prestížnu anketu v roku 2007 s modelom Ford S-Max.

Renault 5 a MG3: Návrat legendy a hybridná novinka

Jednou z najväčších hviezd v Ženeve bol bezpochyby Renault 5, model, ktorý sa po rokoch vracia v elektrickej podobe s retro dizajnom. Renault 5 by mohol nahradiť model Zoe a vďaka novej platforme AmpR Small ponúka zaujímavé technické riešenia a odhadovaný dojazd okolo 400 kilometrov. Na druhej strane, MG3 predstavuje mestský hatchback s full-hybridným pohonom, ktorý by mohol v segmente malých áut znamenať veľký úspech vďaka kombinácii 1,5-litrového benzínového motora s elektromotorom a výkonom 145 kW.

Foto: Geneva Motor Show

Dacia Duster a Spring: Evolúcia dostupnej mobility

Foto: Geneva Motor Show

Dacia predstavila tretiu generáciu modelu Duster, ktorý sa vyvíja smerom k vyššej kvalite a dizajnu, pričom si zachováva prístupnú cenu. Nový motorový rad zahŕňa mild-hybridný trojvalec a full-hybridný štvorvalec, čím reaguje na potreby trhu. Model Spring, najlacnejší elektromobil na trhu, zase prešiel rozsiahlou modernizáciou, ktorá z neho robí ešte atraktívnejšiu voľbu pre mestskú mobilitu.

IM L6: Čínsky elektrický sedan s výkonom superšportu

Medzi prekvapenia patrí čínsky elektrický sedan IM L6 s platformou iO Origin, ktorý vďaka 875 V ponúka rýchle nabíjanie a dojazd až 800 kilometrov. Výkon dvoch elektromotorov dosahuje až 579 kW, čo zabezpečuje zrýchlenie na stovku za 3,5 sekundy, čím konkuruje aj tradičným superšportiakom.

Foto: Geneva Motor Show

Autosalón v Ženeve 2024 teda aj napriek určitým obmedzeniam a absencii niektorých značiek dokázal ponúknuť pohľad na smer, ktorým sa automobilový priemysel uberá. Elektrifikácia, inovácie v hybridných technológiách a návrat legendárnych modelov v novej podobe sú jasné signály, že automobilový svet sa neustále vyvíja a hľadá cesty, ako reagovať na meniace sa potreby a očakávania zákazníkov.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET