Még mindig autóteszt: az igazság pillanata a két Mercedesről

Folytatjuk autóteszt-sorozatunkat, hogy eldöntsük, a Mercedes 220d vagy a 320de-e inkább az utak királya.

Fotók: Martin Šulek

Az első részben kilemeztük a külcsínyt és a meghajtást, ráadásul megjárattuk őket az autópályán is, most pedig lássuk, hogy muzsikálnak a városban, és néhány technikai részlet is következik. Természetesen a cikk végén a győztes leleplezése sem marad el!

Városban

Harminc kilométeres besztercebányai körutunkra reggel indultunk. Mindkét modell gyújtás után azonnal fűteni kezdett, valószínűleg a tisztán dízelesbe is az ezt elősegítő elektromos spirált építettek. A hibrid modell pusztán elektromos energiát használva is kellően dinamikus, bár egy keményebb gázadásnál a belsőégésű motor is bekapcsolt. Kár érte, hiszen nem padlógázt adtunk, a hideg motor néhány másodperces működése pedig teljesen feleslegesnek bizonyult.

Kellemesen meglepett viszont, mennyire könnyen volt manőverezhető a hibrid modell. A szűk utcákban sem kellett izgulnunk, a parkolóasszisztens pedig megbízhatóan működött.

Tekintettel arra, mennyire kedvező gázolajfogyasztást mértünk, a 28 kWh/100 km-es áramfogyasztás meglepetésként ért bennünket. Ez ugyanis nem kevés. Összehasonlításképpen: a tisztán elektromos meghajtású ZOE ugyanezen az útvonalon mért fogyasztása 15 kWh/100 km, a – Mercedeshez közelebb eső – hibrid A6-os Audié pedig 23 kWh/100 km. Az elektromos energia árát a gázolajéra átszámítva 4,5 l/100 km fogyasztást kapnánk. Mivel a dízel 5,7 l/100 km-es fogyasztási adattal ért célba, a hibrid 2-1-re szépíteni tudott.

A tesztelés alatt a hibrid akkumulátora gyakorlatilag lemerült, a belsőégésű motor már 32 „elektromos" kilométer megtételét követően szolgálatra jelentkezett.

„Krémes” könnyedség

Háziversenyünkben olyan kategóriához értünk, amely nem írható le egzakt módon, mégis nagyon fontos: a vezetés élményéhez. Dinamika tekintetében a tisztán dízeles verzió a hibrid nyomába sem ért. Naná, hiszen száz lóval kevesebb van benne. Itt azonban nem csupán a teljesítményről van szó: a motornak a gázpedál lenyomására adott válasza, az erőforrás folyamatossága, lágysága, krémszerű könnyedsége legalább olyan fontos. Az, ami egy hathengeres kocsi vezetését mindig is megkülönböztette egy négyhengeresétől.

Érdekes, hogy tesztünkben ezt a lágyságot a hibrid hozta, amelynek környezetkímélő mivolta egyfajta hozzáadott értéket képvisel.

A Mercedes E hathengeres dízelmotorral is megvásárolható, csak éppen 15 ezer euróval többe kerül, mint a négyhengeres változat.

E, mint etalon

Összegezve: a Mercedes E igazán meggyőző teljesítményt nyújtott, ebben a modellben köszönnek vissza legtisztábban a márka jellemvonásai. Nagyon sok autót tesztelhettünk már, a legtöbbjüknek pedig jó volt a vezethetősége, a Mercedes E azonban egészen más szintet képvisel.

Főleg a párharcot 3-2-re nyerő hibrid.

U.i.

És hogy van-e az autóval kapcsolatban hiányérzetünk? Az új kormánykereket olyan érintő-vezérlő gombokkal látták el, amely az ujj föntről lefelé és balról jobbra történő mozgatására reagál. Néha azonban gondot okozott a tempomat kezelése, a hangerősség szabályozása vagy a megjeleníteni kívánt adatok elérése, átkapcsolása. Ezzel szemben a középkonzoli touchpad gyakran utasításnak vette az akaratlan érintést is, akár csak ha az ingujjunk ért hozzá a kijelzőhöz, és kedvére váltott rádiócsatornát vagy épp menetmódot. Az asszisztensrendszerektől is többet vártunk: a sávtartás autópályán egy kissé nehézkes volt, a bekapcsolt irányjelző ellenére erőlködni kellett a kormánykerékkel, hogy az autó előzéskor sávot válthasson.

Az ülések közül mindenképpen az elektromos működtetésűeket ajánljuk, hihetetlenül kényelmesek, sokkal, de sokkal jobbak, mint a manuálisan állíthatók.

Kedvencek

1. Hibrid meghajtás – nem hozza az ígért plusz takarékosságot, helyette rugalmasságot és egy hathengeres motor vezetési élményét nyújtja.

2. Futómű – ennek a 2,2 tonnás kocsitestnek a kanyarodási tulajdonságai egészen elképesztőek. Számunkra legalábbis felfoghatatlanul jó minőségűek. A vasúti átjárókon szinte átsiklik a kocsi.

3. Ülések – ha a megfelelőket választjuk, azt fogjuk érezni, hogy még soha nem ültünk „rendes" autóban. Most azonban végre rádöbbenhetünk, mi is a valódi kényelem.

Technikai részletek

220d

Motor: négyhengeres, turbódízel

Hengerűrtartalom: 1950 cm3

Gyári fogyasztás: 5,1 l/100 km

Tesztfogyasztás: 5,5 l/100 km

A tesztelt modell ára: 75 696 euró

Csomagtér-kapacitás: 540 l

Max. sebesség: 239 km/h

Gyorsulás: 0–100 km/h 7,5 s

300de

Motor: négyhengeres, turbódízel

Hengerűrtartalom: 1950 cm3

A villanymotor max. teljesítménye: 90 kW (122 LE)

A villanymotor max. forgatónyomatéka: 440 Nm

Gyári fogyasztás: 1,6 l/100 km

Tesztfogyasztás: 4,2 l/100 km

A tesztelt modell ára: 87 888 euró

Csomagtér-kapacitás: 370 l

Max. sebesség: 235 km/h

Gyorsulás: 0–100 km/h 5,9 s

AMI MÉG ÉRDEKELHET