Az igazi Hobbitfalva 2. rész

Ezeket se hagyjuk ki, ha Új-Zélandon járunk!

Fotó: 123RF

A hobbitok nyomába eredve az első részben Mordorba és Hobbitfalvára látogattunk el, hogy most az olyan ikonikus helyszínek következhessenek, mint Szilszakáll otthona vagy a tündék titokzatos erdője.

Fangorn erdő

Fotó: 123RF

Új-zélandi erdő

Szilszakáll lakóhelye egy mágikus erdő, az életre kelt fák, az entek birodalma. Fangornt (azaz a Snowdon erdőt) az ország déli csücskében, a híres Fiordland régióban találjuk, ahol jeges fjordok alakították a tájat. A jeleneteket Te Anau város környékén, a Takaro Road nevű út mentén vették fel. Kihagyhatatlan fiordlandi látnivaló még a Ferenc József-gleccser jégbirodalma.

Völgyzugoly

www.instagram.com

A csodálatos tündeváros az, ahol a Gyűrű Szövetsége létrejött azzal a céllal, hogy megsemmisítsék az Egy Gyűrűt. A forgatás ideiglenes épületei már nem láthatóak, de a Kaitoke Regional Park így is pont olyan csodálatos, hogy el tudjuk képzelni: tündék lakják. Völgyzugoly robusztus kapuja pedig még ma is áll.

Díszletek

Fotó: ©dudlajzov/123RF

A film nagy részét persze stúdióban vették fel, Wellingtonban. Az élethű jelmezeket, fegyvereket és egyéb kellékeket egy helyi cég, a Weta Workshop gyártotta. Weta Cave néven egy múzeumot is találunk itt eredeti Gyűrűk Ura-ereklyékkel, a vezetett túrán pedig igazi kulisszatitkokkal is megismerkedhetünk.

Hāngi

Fotó: 123RF

Sok helyen találkozhatunk az őslakos maorik országszerte nagy tiszteletben tartott kultúrájával. Hagyományos ételük a hāngi, amelyet a föld alatt készítenek el. A nyers alapanyagokat (leginkább halat és édesburgonyát) levelekbe csomagolják, egy gödör aljára tett, forró, tűzből kivett kövekre helyezik, nedves ruhát tesznek a tetejére, majd betemetik, ahol néhány óra alatt puhára és füstös aromájúra párolódnak.

Beutazási infók

Új-Zélandra bejutni nem is olyan egyszerű. Hogy az ország megőrizze egyedi flóráját és faunáját, és senki ne hurcolhasson be nem őshonos fajokat, bizonyos dolgokat nem vihetünk magunkkal az útra: például élelmiszert, különösen zöldséget, gyümölcsöt és húst. Sáros, földes dolgainkat (pl. túracipő, bőrönd kereke) pedig még otthon tisztítsuk meg, különben elveszik a reptéren. Mindig tájékozódjunk az aktuális szabályokról!

AMI MÉG ÉRDEKELHET