Fagyitemető és óriási földgömb: az USA legfurcsább látnivalói

Utánozhatatlan és bizarr látnivalók arra az időre, amikor egyszer útnak indulhatunk végre.

Fotó: Instagram

Fagyitemető, retro konzervbolt, meztelen fürdőzés és denevérles – ilyen és ehhez hasonló furcsaságokat is megnézhetünk az Egyesült Államokban. Alternatív programajánlónkból mindenkinek érdemes szemezgetnie, aki az USA-ba készül.

Ben & Jerry's fagyitemető (Waterbury, Vermont)

Fotó: Instagram

A Ben & Jerry's Waterbury-ben üzemelő fagylaltgyárában a márka rajongói megnézhetik, hogyan készül a fagyi. A cég minden évben kiad új ízesítéseket, és vannak állandó termékek is, míg a régen sikeres, ma már azonban nem gyártott ízesítések a gyár melletti Flavor Graveyardban, vagyis az íztemetőben végzik.

Időutazás konzervekkel (Los Angeles)

Fotó: Instagram

A Time Travel Martban (magyarul időutazás boltban) olyan régi kedvenceket lehet megvásárolni, amelyekkel felülhetünk a nosztalgiavonatra. Képzeljünk el egy olyan üzletet a Sunset Boulvard-on, ahol téli fagyit, turbórágót, bedeco kakaót vagy krumplicukrot és ehhez hasonló régi finomságokat lehet csak kapni. Nos, az amerikaiaknak van ilyen boltjuk, ahol retró ételeket lehet vásárolni, ráadásul a világ egyik legmenőbb bevásárló utcáján. A bevétel az 829LA nevű, írókat és diákokat támogató non-profit szervezethez fut be.

Hétköznapi dolgok múzeuma (New York)

www.instagram.com

Elsőre kicsit furcsának tűnhet olyan dolgoknak múzeumot nyitni, amelyek mellett simán elmennénk. Pedig ezek a dolgok egyáltalán nem érdektelenek, sőt történetük van. A Mmuseummban olyan tárgyakról mesélnek, mint Trump eldobott, használt szalvétája, vagy épp arról a bankkártyáról, amellyel a 2017-es Las Vegas-i lövöldözést finanszírozta az elkövető – a tömeggyilkosságban 59 embert ölt meg a tettes, aki a mészárlás után öngyilkos lett. Tehát fontos, mégis hétköznapi tárgyakat tekinthetünk meg itt, amelyek nagy jelentőséggel bírnak.

Termálforrás és kilátás (Moffat)

Fotó: Instagram

Ha lenne olyan verseny, hogy honnan posztolnak a legtöbben meztelenül fürdőzős képet a prűd Amerikában, akkor a Valley View Hot Springs biztosan előkelő helyen szerepelne. A coloradói természetes termálforrás kis medencéiből csodás kilátás nyílik a természetre, és mintha csak így tervezték volna, a 2200 hektáros területen több forrás is van, ezért a látogatók teljesen elkülönülve fürdőzhetnek. Ráadásul a területen egy óriási denevérkolónia is él, amelyet meg lehet innen lesni.

Neon minden mennyiségben (Las Vegas)

Fotó: Instagram

Las Vegas éjjel is fényárban úszik, minden kaszinó, szálloda és szórakozóhely látványos neonfényekkel csalogatja a turistákat. Na de mi lesz az elhasznált vagy idejétmúlt neonlámpákkal? A Neon Boneyard múzeumban rengeteg régi, de felújított, legendás vagy hírhedt lámpát nézhetünk meg. A programot érdemes napnyugta utánra időzíteni, hogy még jobb legyen a látvány.

Egy kis gótika a Dupont Circle-nél (Washington DC)

Fotó: Instagram

A Brewmaster's Castle egy cseppet sem illik az amerikai fővárosba, éppen ezért érdemes egy sétát ejteni felé. A ma Heurich House Museum néven működő kastélyt az 1890-es években építtette Christian Heurich európai sörgyártulajdonos. Talán ez a legérdekesebb hely DC-ben egy sör vagy egy cider elfogyasztására.

A nagy utazók szent helye (Boston)

Fotó: Instagram

A bostoni Mapparium a térképeszek, az utazók és a földrajz szerelmesei számára jó szívvel ajánlott állomás. Ez a háromszintes, ólomüvegből készült földgömb a Mary Baker Eddy Könyvtárban található – amikor ide belép a látogató, tulajdonképpen egy földgömbbe lép be.

Íme a Mapparium bemutatása:

youtu.be

Mapparium | 100 Wonders | Atlas Obscura
AMI MÉG ÉRDEKELHET