Telefonozol vezetés közben? Így lesz belőled statisztikai adat.

Sokféle listára fel lehet kerülni, az egyik legrosszabb talán a gázolóké. Vagy ha a saját gyereked utazott az autódban.

Fotó: Shutterstock

Egészen sokkoló lehet a felismerés, hogy a volán mögött töltött idő felét nem a vezetésnek szenteljük. Minden negyedik közlekedési balesetnek a figyelmetlenség az oka, és az a felelős minden nyolcadik halálos áldozatért is. Melyek a leggyakoribb zavaró tényezők a volán mögött, és miért olyan fontos, hogy csak a vezetésre koncentráljunk?

Több, Európa különböző régióiban végzett felmérés is megegyezik abban, hogy a volán mögött töltött idő 30-50 százalékában nem a vezetéssel foglalkozunk. A statisztikák pedig egészen egyértelműek: a nem az útviszonyoknak megfelelő vezetés mellett a karambolok és balesetek leggyakoribb oka éppen a figyelmetlenség.

Az összpontosítás a szemnél kezdődik. A sofőr az információk 90%-át vizuálisan fogadja be. Elég, ha csak egy pillanatra elbambulunk, akár az autóban ülve, akár azon kívül, és – ahogy minden balesetnél elhangzik – elég a másodperc törtrésze, és kész a baj. Ezért rendkívül fontos, hogy folyamatosan az útra és a vezetésre figyeljünk.

A másik gyakori eset, ha ugyan koncentrálunk, de a kezünkben van minden, csak a kormány nem. Mobiltelefon, étel, ital, sminkeszközök… Egy hirtelen felmerülő válsághelyzetben ez mind akadályozhat minket abban, hogy két kézzel fogjuk a volánt, és visszanyerjük az uralmat a jármű felett.

Nem utolsósorban pedig fejben is ott kell lennünk, ha vezetünk. Az úgynevezett kognitív vezetéshez szükséges, hogy összpontosítsunk, az új információkat folyamatosan feldolgozzuk, és próbáljuk előre látni, mi fog történni körülöttünk az utakon. Az álmodozó vagy épp feldúlt sofőrök figyelme olyannyira lelassul, mint annak, aki éppen telefonozik vezetés közben.

Íme, a leggyakoribb figyelemelterelő tényezők:

​Telefonálás

Fotó: Shutterstock

Legalább az utat nézi

A vezetés közbeni idő 15%-át beszélgetésekkel töltjük. Akár olyasvalakivel beszélgetünk, aki velünk ül az autóban, akár telefonálunk (még ha kihangosítóval vagy headsettel is), a gondolataink máshol járnak. Ez főleg a fiatal sofőröknek okoz gondot, akik mögött még nincs olyan sok levezetett kilométer. A legtöbb kockázatot azonban az a pillanat rejti, amikor épp tárcsázunk egy számot. Ilyenkor tizenkétszer nagyobb az esély rá, hogy balesetet szenvedünk.

​Üzenetküldés, mobilozás

Fotó: Shutterstock

Az utolsó üzenet kintről...

Bármilyen hihetetlen, a volán mögötti idő 6%-a során a telefonunkat nézzük, üzeneteket küldünk vagy olvasunk. Pedig öt másodperc mobilozás 50 km/h-s sebességnél 70 megtett métert jelent, 130-nál pedig már 180 métert. Másképp fogalmazva, a reakcióidőnk a kétszeresére nő, ha mobil van a kezünkben. Éppen ezért az autóban az utat nézzük, ne a telefonunkat!

​A navigáció, a légkondi vagy a rádió kapcsolgatása

Fotó: Shutterstock

Hány métert tettél meg vakon?

De nem csak a mobiltelefon tudja elvonni a figyelmünket vezetés közben. Elég, ha éppen állítgatjuk a navigációt, változtatunk a hőmérsékleten az autóban, vagy új állomást keresünk a rádión. Ezekben a pillanatokban ötszörösére nő a baleset kockázata. Éppen ezért ajánlott a navigációt és a légkondit még indulás előtt beállítani, a rádió kapcsolgatására pedig – ha van erre lehetőségünk – a kormányon lévő gombokat használni.

Más zavaró tényezők

Fotó: Shutterstock

Mi történik vele, ha hirtelen fékezel?

Hosszú lenne felsorolni, mi minden képes megzavarni a figyelmünket vezetés közben. A felfokozott érzelmek, kiabálás, mérgelődés tízszeresére növelik a baleset kockázatát. Megzavarhatnak a gyerekeink vagy a háziállataink is. Kockázatos és helytelen az is, ha a volánnál eszünk vagy iszunk. A nők sokszor az autóban igazítják meg a sminkjüket vagy a frizurájukat. Ha ehhez hozzávesszük még, hogy különböző tárgyakat keresünk az autóban, rágyújtunk vagy éppen elnyomjuk a cigarettát, már nyilvánvalóvá válhat, miért éppen a figyelmetlenség áll az első helyen a balesetek okainak listáján.

A megoldás magától értetődik: ne üljünk autóba, ha túlságosan zaklatottak vagyunk, ne úgy próbáljunk időt spórolni, hogy vezetés közben eszünk vagy sminkelünk, mindent állítsunk be indulás előtt, utána pedig már csak az aktuális útviszonyokkal foglalkozzunk. Ezzel csökkenthetjük a legtöbb kockázatot, amivel az utakon találkozhatunk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET