Najdlhšia železničná trať na svete - 2. časť

V prvej časti nášho seriálu o 9288 kilometrov dlhej Transsibírskej magistrále spájajúcej Moskvu a Vladivostok sme si predstavili mestá na európskej trati. Zanechaním Uralu za sebou pokračujeme v našej pomyselnej ceste po Ázii od Jekaterinburgu po Bajkalské jazero.

Foto: Shutterstock


Jekaterinburg

Foto: unsplash

Prvé veľké mesto na ázijskej strane Uralu, ktoré sa nachádza 1816 kilometrov východne od Moskvy. Toto očarujúce mesto je historickým, hospodárskym a administratívnym centrom regiónu za Uralom. Prirodzená hranica medzi Európou a Áziou sa tiahne na západnom okraji Jekaterinburgu, označená obeliskom. Mesto bolo založené v roku 1723 cárom Petrom Veľkým a pomenované po cárovnej Kataríne I. Po revolúcii v 1917 zatkli v Jekaterinburgu posledného ruského cára Mikuláša II. a tu ho aj so svojou rodinou popravili. Svetoznáma je zbierka ruských obrazov v Múzeu výtvarného umenia v Jekaterinburgu, ale oplatí sa navštíviť aj Múzeum ikon. Vďaka svojmu historickému a kultúrnemu dedičstvu a rôznorodým architektonickým hodnotám UNESCO zaradilo Jekaterinburg do zoznamu 12 ideálnych miest sveta.

Novosibirsk

Foto: Pexels

Rieka Ob rozdeľuje najväčšie mesto na Sibíri, ktoré je výborným východiskovým bodom do oblasti Altaj a Kazachstanu. Jeho vzdialenosť od Moskvy vlakom je 3335 kilometrov a časové oneskorenie je 3 hodiny. Zaujímavou a zábavnou atrakciou je Múzeum Sovietskeho zväzu, kde si môžete exponáty aj vyskúšať. Ak vás zaujíma vývoj dopravy, určite navštívte Múzeum Transsibírskej železnice. Akademgorodok – výskumné centrum o veľkosti mesta – sa nachádza neďaleko Novosibirska – bolo dobrovoľným alebo núteným sídlom najväčších sovietskych vedcov v bývalom Sovietskom zväze a teraz je domovom mnohých vzdelávacích a výskumných ústavov.

Irkutsk

Foto: Pixabay

Jedna z najobľúbenejších zastávok Transsibírskej železnice, ktoré už niekoľko rokov zažíva turistickú renesanciu. Nachádza sa pri 5185-tom kilometrovníku, na sútoku riek Irkut a Angara v blízkosti jazera Bajkal, ktoré je jedným z klenotov Sibíri. Na rozvoj Irkutska mali rozhodujúci vplyv aristokrati, dôstojníci a slobodomurárski myslitelia, ktorí sem boli vyhnaní po neúspešnom povstaní dekabristov v roku 1825. Irkutsk sa často označuje ako sibírsky Paríž. Centrum mesta je úchvatne krásne: s nádhernými drevenými budovami z 19. storočia, múzeami, zdobenými kostolmi, deviatimi divadlami, mnohými palácmi a mnohými historickými budovami víta svojich návštevníkov. V meste je viac ako štyridsať parkov s celkovou rozlohou 360 hektárov. Na brehu Angary stojí socha otca Transsibírskej magistrály – cára Alexandra III., o ktorom sa hovorilo, že bol vášnivým rybárom.

Bajkalské jazero

Foto: unsplash

Najhlbšie sladkovodné jazero na svete a najväčšie v Ázii. Je zásobárňou 20 percent sladkej vody na Zemi. 1642 metrov hlboké, 636 kilometrov dlhé a 25 až 79 km široké jazero miestni obyvatelia nazývajú more. Je domovom sladkovodných tuleňov a viac ako 50 druhov rýb. Od roku 1996 je vďaka svojmu jedinečnému ekosystému súčasťou svetového dedičstva. Jeho voda je taká čistá, že sa z neho môžete kľudne aj napiť, má extrémne vysoký obsah kyslíka a je priehľadná až do hĺbky 40 metrov. Viažu sa k nemu mnohé zaujímavé legendy, jednou z nich je, že na dne jazera leží poklad cárskej rodiny. Mesto Listvjanka, ktoré sa nachádza na brehu jazera Bajkal v ústí rieky Angara je známe svojimi veselými farebnými drevenými budovami a je obľúbeným východiskom pre výlety do okolitých pralesov.

AMI MÉG ÉRDEKELHET