​Ázijský tigrí komár sa zrejme usadil v Bratislave

Tento druh šíri aj niekoľko závažných ochorení.

​Ázijský tigrí komár

Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) potvrdilo výskyt nového invázneho druhu komára na Slovensku, informuje Slovak Spectator. Zavlečenie tohto hmyzu by mohlo mať vážny vplyv na ekosystém Bratislavy.

Ide o druh Aedes albopictus, všeobecne známy ako ázijský tigrí komár.

Keďže bol niekoľkokrát spozorovaný v bratislavskej mestskej časti Ružinov, predpokladá sa, že sa tu už usadil

− uviedla odborníčka na komáre Viktória Čabanová. Dodala, že tento invázny druh komára pochádza z Ázie, ale v súčasnosti sa vyskytuje po celom svete, a to najmä vďaka vývozu použitých pneumatík z tohto kontinentu a špecifickej rastline, bambusu šťastia. Na Slovensku bol tento druh pozorovaný v roku 2012 v okolí Košíc, ale nepodarilo sa mu usadiť.

Názor odborníka je v rozpore s vyjadrením starostu Ružinova Martina Chrena, ktorý 22. februára uviedol, že v mestskej časti sa takéto komáre nenašli.

Foto: Shutterstock

Ázijský tigrovaný komár je jedným z najnebezpečnejších invazívnych druhov komárov v kontinentálnej Európe. Môže prenášať až dvadsaťdva rôznych vírusov vrátane západonílskej horúčky, ktorá už preniká aj k nám. Šíri aj menej známe ochorenia, ako sú horúčka dengue, horúčka chikungunya, vírus Zika a žltá zimnica.

Odborník uviedol, že sezóna invazívnych druhov komárov trvá od konca februára do polovice novembra. Na rozdiel od iných komárov je aktívny počas dňa a dosť často štípe, čo predstavuje vážne zdravotné riziko.

V reakcii na informácie o nebezpečnom komáre bratislavská samospráva prisľúbila intenzívne monitorovať rozmnožovanie hmyzu a likvidovať milióny lariev. Okrem toho mesto poskytne majiteľom a nájomníkom záhradných domčekov insekticídy vo forme tabliet.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.


AMI MÉG ÉRDEKELHET