BAJMÓC GYÖNGYSZEME


Bojnický zamok Bajnóci vár

Az egyik legrégibb és leglátogatottabb szlovákiai várkastély mesebeli látványt nyújt. Egyesek szerint Közép-Európa legromantikusabb várát tisztelhetjük benne.

hu.wikipedia.org

A bajmóci várba állítólag minden szlovákiainak el kell egyszer látogatnia. A Privigye közelében, a Felső-nyitrai-medence peremén található ötezres városka fölé magasodó meseszép, romantikus épület az egész ország büszkesége. Vonzerejét növeli a helyi fürdő, a gyönyörű kertek és az ország legrégebbi, 1955-ben megnyílt állatkertje. A mésztufadombon eredetileg egy fából készült vár állt, melynek első írásos említése 1113-ból származik. A vár a Pázmányok, Csák Máté, Mátyás király és a Thurzók tulajdonában is állt, jelenlegi formáját gróf Pálffy János Ferencnek köszönhetően nyerte el. A várkastély a hozzá tartozó uradalommal együtt 1852-ben került a főnemesi család birtokába. A gróf először az épület lebontását fontolgatta, végül mégis úgy döntött, az elhanyagolt várat a Loire-menti francia gótikus kastélyok mintájára építi át. Pálffy gróf szeretett rajzolni, maga készítette a terveket és irányította a munkálatokat. Igyekezetében állítólag az is szerepet játszott, hogy ezzel elnyerje a francia De Janville kontesz kegyeit. Szerelme azonban nem teljesült be, a grófkisasszony szülei ugyanis nem hagyták jóvá a házasságot. Pálffy sajnos már nem érhette meg a vár elkészültét, 1908-ban Bécsben hunyt el. Az álma, hogy Bajmóc egy múzeumnak adjon otthont, viszont valóra vált.

bojnicecastle.sk

A bajmóci várkastély szépségeiben így az 1951 szeptemberében megnyílt múzeumnak köszönhetően már csaknem 70 éve gyönyörködhetnek a betérő látogatók. A pompás építményt látva nehéz elképzelni, hogy 1950 májusában egy hatalmas tűzvész a vár minden tornyát elpusztította. A helyreállítás ezt követően azonnal megkezdődött, az újjáépítés után pedig a bajmóci vár még hívogatóbb külsőt kapott. A vár vonzerejét növeli a várkertben álló hétszáz éves hársfa, Mátyás király fája, amelyet 1301-ben állítólag maga Trencséni Csák Máté ültetett. A várban őrzött legszebb kincsek közül kiemelkedik a középkori firenzei mester által készített oltár vagy az ország legnagyobb, fából készült csillára a Hunyadi-teremben.

JÓ TUDNI 

TŰZVÉSZ UTÁN MÚZEUM A bajmóci vár múzeuma csaknem 70 éve működik. Az intézmény az 1950-es pusztító tűzvészre adott válaszként jött létre. Ezt megelőzően kollégium, pékség és erdészeti hivatal is működött itt.

MESEFILMEK ÉS VÍGJÁTÉKOK A várkastélyt a filmesek is imádják. Itt forgatták Az őrülten szomorú hercegnő című zenés romantikus vígjátékot, az olasz Fantaghiro hercegnő című film második részét és a Vivát, Benyovszky! filmsorozatot is.

A GYÓGYÍTÓ VÍZ Ez a címe annak az új mesefilmnek, melynek bemutatóját idén karácsonyra tervezik. A Ján Sebechlebský rendezte humoros családi történet egyes jeleneteit Bajmócon forgatták.

SZELLEMEK ÉS KÍSÉRTETEK Huszonöt éven át adott otthont a vár a népszerű Nemzetközi Szellem- és Kísértetfesztiválnak, a szervezők tavaly azonban úgy döntöttek, inkább a hely romantikájára helyezve a hangsúlyt Kastélytörténetek Fesztiváljaként folytatják tovább a rendezvénysorozatot.

AMI MÉG ÉRDEKELHET