Izlandon megleshetjük a bálnákat

És még csak zavarni sem fogjuk őket...

Fotó: Getty Images

Eddig zajos motorosokkal lehetett csak állatokat figyelni, de Izlandon már a bálnák érdekeit is szem előtt tartják. Mert mi sem szeretnénk, ha kíváncsi turisták miatt mindig zúgna a víz a fülünk mellett.

Nem régen írtunk egy olyan kínai jegesmedve hotelről, ahol 0-24 órában leshetjük meg a medvéket, most pedig következzen a bálnales! Az állatvédők persze egyáltalán nem tartják etikus megoldásnak az állatok kukkolását, mégis nagy iránta az érdeklődés, sőt a legtöbb cirkuszi show-ra is és az állatkertek iránti rajongás sem csökken a világon. Végre az állatbarátok is belátták, hogy olyan eszközökkel érdemes a élőlényeket megkörnyékezni, ami nem okoz stresszt az állatnak és nem károsítja a környezetüket sem. Izlandon, Húsavíkban már lehetőség van erre.

Ne zavard a bálnát!

Fotó: Getty Images

Húsavíkból indulnak a bálnanéző hajók (Izland)

Az Izlandi halászfaluból indulnak a túrák, hiszen ezt a környéket nagyon szeretik a hosszúszárnyú bálnák. Ezt pedig kiaknázzák az izlandiak: helyi utazási iroda szervezi a hajós kirándulásokat. Igaz, a városka pont Reykjavíkkal átellenben van a szigeten, tehát egy kicsit utaznunk kell a fővárosból, hogy elektromos hajókról megnézzük a tenger legnagyobb emlőseit. A húsavíkiak bálnaimádatát az is mutatja, hogy a városban működik egy Bálnamúzeum, ahol egész évben interaktív kiállítások várják a turistákat.

Fotó: Getty Images

A 30 000 kg-os hatalmas állatokat eddig elriasztották a hangos hajók, a modern elektromos hajók azonban teljesen csendesen siklanak a vízen. Egy-egy ilyen járműre egyszerre 50 kíváncsi utas is felszállhat. Persze a kikötőből eddig is hajóztak ki nagy vitorláshajók, de ha nincs elég szél, akkor nem jutnak igazán mély vízekre, ahol a bálnák szeretnek úszni és időnként csobbanni, így a természetbarát vitorlások nem jelentenek tuti megoldást a bálnákra kíváncsi turistáknak. Persze a hajó utasainak nem kell csendben maradni a hajón, elég, ha azzal védik a környezetet, hogy elektromos hajóra vesznek jegyet.

Ha izlandi utazást tervezel, akkor gyűjts ötleteket a többi cikkünkből is: a legszebb izlandi látványosságokról is írtunk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET