Megnézlek, bálna, az életed árán is!

Kanadában új szabályozás védi az orkák és a hosszúszárnyú bálnák nyugalmát. Az idegenforgalomban dolgozók szerint a szabályok túl szigorúak, a bálnák szerint pedig nevetségesen enyhék.

Fotó: Shutterstock

Kanada 2018 óta szigorúbb szabályokat fektetett le a bálna- és a delfinlesek szervezése kapcsán, igaz, a betartatásuk még várat magára. Jelenleg 74 gyilkos bálnát tartanak nyilván az országban, az 1970-es évek óta nem volt ilyen kevés kardszárnyú arrafelé, a szigorítástól pedig azt várják, hogy a nyugalom jótékonyan hat majd a tengeri élővilágra és a szaporodásra. Vajon meddig lehet kihasználni az élővilágot következmények nélkül?

Kanada és az Egyesült Államok közös összefogással akarja megmenteni a kihalástól a környező tengerek állatait, főleg a beluga bálnákat, a kardszárnyú delfineket (gyilkos bálna) és a hosszú szárnyú bálnákat. A szabályozás értelmében nem szervezhetnek a bálnák élőhelyére bálnales hajótúrákat. A hajóknak egy kilométerre el kell kerülniük azokat az öblöket és területeket, ahol bálna- vagy delfincsaládok élnek. A kompokat lassabb és így halkabb üzemmódra állítják, hogy a közlekedéssel se zavarják meg az állatokat.

Hoztam is, meg nem is

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt 3 évben megtalálták a helyiek a megoldást arra, hogy a káposzta is megmaradjon, de a kecske is jól lakjon: azaz exkluzív, kiscsoportos aquaglide túrákat indítanak, amelyek alkalmával egy csónakkal az előírt távolságot betartva pár turista búvárruhában, -szemüvegben egy nagy úszó szivacstáblára hasalva bámulja a vizet, közben pedig egy hosszú kötéllel biztosítják őket a csónakhoz. Ez a módszer nem olyan zavaró az állatoknak, mint a hatalmas hajók körözése az élőhelyük fölött.

Ma megnézlek, és nem érdekel, holnap meghalsz-e

Elég, ha a turisták távol tartják magukat a tengeri emlősöktől? Nem biztos, de valamennyit segít nekik. A szigorúbb szabályozás célja, hogy csökkentse az emberi interakciót a bálnákkal, amelyek közül sokan súlyosan veszélyeztetettek az óceáni hőmérséklet emelkedése, a táplálék hiánya és a megnövekedett vízi forgalom miatt. Az idegenforgalmi ágazatban dolgozók közül sokan túlzónak tartják az új törvényeket, de a kanadai kormány hajthatatlan, többször kijelentették, hogy az emberek gondolkodását meg kell változtatni a környezetvédelemmel és az állatok kihasználásával kapcsolatban.

A Kanadát határoló tengerekben mintegy 30 bálnafaj él, több nagyváros is vízparton van, ahonnan remekül látszanak a bálnák, nem kell feltétlenül a behajózással megzavarni őket. Kanada környékén 55 ezer beluga bálna él, amelyek közül nagy eséllyel láthatunk párat egy tengerparti nyaralás alatt. Vancouver mellett és a nyugati parton, a Hudson-öbölnél rendszeresen vonulnak a tengeri emlősök, közülük az északi simabálnából már csak 366 példány, a gyilkos bálnából pedig csupán 74 darab él szabadon.

Hallgattál már víz alatt motorzúgást? Érdemes.

Fotó: Shutterstock

Hiába lépett életbe 2018-ban a szigorúbb szabályozás, 2020-ban a hobbihajózók 72 százaléka nem volt tisztában a bálnafigyelési szabályokkal (a turistahajóknak csak 2,7 százaléka szegte meg a törvényt), ezért most még jobban figyelnek az állatvédők az előírások betartatására. Arra kérnek mindenkit, ha lehet, maradjunk 3-400 méterre az állatoktól, ha véletlenül meglátunk a tengerben egy farokúszót, uszonyt vagy vízpermetet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET