Banské múzeum v prírode v Banskej Štiavnici

Prilba, plášť a baterka a ide sa do múzea. To je totiž výbava, ktorou vás vystoja pri návšteve najstaršej a najrozsiahlejšej baníckej expozície na Slovensku. Táto zaujímavá prehliadka originálnych banských priestorov zaznamenáva vývoj rudného baníctva v stredoeurópskom priestore od stredoveku do konca 20. storočia.

Foto: Banskastiavnica.travel / Lužina

Múzeum je rozdelené na povrchovú expozíciu, v ktorej sa nachádzajú banské stroje, pozostatky banských budov a náučná geologická expozícia. Je skvelým spríjemnením času počas čakania na vstup do podzemnej expozície. Iste zaujme Geologická náučná expozícia, ktorá prezentuje geologický vývoj Slovenska. Ďalším ťahákom je Kachelmanov vodnostĺpcový ťažný stroj, premiestnený zo šachty Lill v Hodruši. Je to pamätník slávnej éry vodnostĺpcových strojov, ktoré v 18. storočí zachránili banskoštiavnické baníctvo od zániku a stáli na čele technického pokroku v celosvetovom meradle.

Podzemná expozícia

Foto: Banskastiavnica.travel / Lužina

Mnohých určite nadchne podzemná expozícia - časť banského múzea, kde treba sfárať ako skutoční baníci do štôlne Bartolomej. Návštevníci sa oblečú do plášťa, na hlavu nasadia prilbu, do ruky pevne uchopia baterku a so sprievodcom vstúpia do podzemia.

V podzemnej expozícii je najväčšou atrakciou Gápel na konský pohon - motor od banského výťahu, ktorý sa ako jediný stroj svojho druhu na Slovensku zachoval. Prehliadka je mimoriadne zaujímavá a skvelý tip (nielen) pre skupinové dobrodružstvo. Zvlášť, keď je jeho súčasťou i fotenie v spomínaná netradičná výbava každého návštevníka.

Praktické info

Foto: Banskastiavnica.travel / Lužina

Celá podzemná prehliadka štôlne trvá približne 100 minút, preto si nezabudnite zobrať so sebou teplé oblečenie a nepremokavú obuv. V čase hlavnej turistickej sezóny (v letných mesiacoch) je odporúčané prísť čím skôr, pretože kapacita vstupov do štôlne je obmedzená.

Ako sa sem dostať

Foto: Banskastiavnica.travel / Lužina

Štôlňa Bartolomej a Slovenské banské múzeum v prírode v Banskej Štiavnici je bezpochyby najnavštevovanejšia lokalita v okolí. Nachádza sa hneď pri ceste, približne 1,5 km za Banskou Štiavnicou v smere na Štiavnické Bane.

Z Banskej Štiavnice sa sem dostanete i pešo: v centre mesta na Radničnom námestí sa vydajte po červenej značke v smere na Tajch Klinger. Potom cez Piargskú bránu, vyjdite po schodoch okolo cintorína, a potom zíďte dole po Staronovej ulici k múzeu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET