Ha húsvét, akkor bárány!

Boldogok, akiket meghív asztalához.

Fotó: Shutterstock

Az egykor szigorúan betartott negyvennapos nagyböjt húsvétkor ér véget. Az ünnep alkalmából szívesen vendégeljük meg a rokonokat, ismerősöket finom ételekkel, köztük a fiatal bárány húsából készült különlegességekkel.

A húsvéthoz nagyon sok szimbólum és népszokás kötődik, melyek eredeti jelentése már elveszett vagy módosult az idők folyamán. Az egyik ilyen húsvéti jelkép a bárány, ami ugyanúgy kapcsolatba hozható azzal, hogy a fiatal állatok tavasszal jönnek a világra, mint ahogy azzal is, hogy a Keresztelő Szent János által Isten bárányának (Agnus Dei) nevezett Jézus kereszthalált halt az emberiség megváltásáért. Nem véletlen tehát, hogy a bárányhúsból készült ínyencségek éppen húsvétkor kerülnek leggyakrabban az asztalra.

Ünnepi báránysült

Fotó: Shutterstock

A kicsontozott báránycombot spárgával összekötjük és baconnal vagy sonkaszalonnával sűrűn megtűzdeljük, majd sózzuk. Az így előkészített húst sütőtálba tesszük, leöntjük forró zsírral vagy olajjal, és előmelegített sütőben pirosra sütjük, közben saját levével többször meglocsoljuk és megforgatjuk. A leszűrt pecsenyelébe belekeverünk egy kevés paradicsomlevet, beleszórunk egy kiskanál lisztet és besűrítjük. A sűrű szafthoz kevés vizet adunk és felforraljuk. Az így elkészített mártásba tegyünk egy kis vajat is, hogy selymesen fényes és finom legyen. A báránysültet párolt zöldségekkel vagy fejessalátával tálaljuk.

Bárányragu

A megtisztított vöröshagymát és fokhagymát felaprítjuk. A sárgarépát és a zellert kockára vágjuk. Az inaktól és a faggyútól megtisztított bárányhúst szintén kockákra vágjuk. Egy edényben olajat hevítünk, beletesszük a hagymákat, sárgarépát, zellert és a húst, majd kevergetve pároljuk. Hozzáadunk egy kevés csípőspaprika-pasztát, felöntjük vörösborral és az alaplével, hozzáadjuk a babérlevelet, és fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk. A megmosott petrezselyemzöldet durvára aprítjuk. A ragut narancslével, fahéjjal, sóval, borssal ízesítjük. Tálaláskor petrezselyemmel megszórjuk.

Mézes bárány mandulás rizzsel

Fotó: Shutterstock

A megtisztított és apróra vágott hagymát forró olajon pároljuk, majd rátesszük a kockára vágott bárányhúst. Sózzuk, gyömbérrel ízesítjük, és kevés vizet öntünk alá, és lefedve párolni kezdjük. Amikor a hús már félig puha, hozzáadjuk a fokhagymát, a csípős paprikát, még egy kevés vizet, és tovább pároljuk. A rizst a szokásos módon elkészítjük. A mandulát serpenyőben felforrósított vajon megpirítjuk és hozzáadjuk a főtt rizshez. Ha a hús megpuhult hozzáadjuk az aszalt szilvát, a mézet és – ha szükséges – újra megsózzuk és borsozzuk. Az elkészült bárányhúst meghintjük petrezselyemzölddel, és mandulás rizzsel tálaljuk.

Osso bucco bárányhúsból

Fotó: Shutterstock

A csontos bárányhúst (vagy hússzeleteket) sózzuk, borsozzuk, lisztben megforgatjuk és felforrósított olajon mindkét oldalát néhány percig sütjük. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk az apró kockára vágott sárgarépát, fokhagymát, szárzellert és tovább pároljuk. Az elősütött húst a zöldségekhez adjuk, felöntjük borral és forraljuk, amíg az alkohol elpárolog belőle. Utána hozzáadjuk az alaplevet és 150 °C-os sütőben lefedve pároljuk, majd a raguhoz keverünk egy kevés paradicsomsűrítményt és addig pároljuk, amíg a ragu besűrűsödik. Főtt vagy sütőben sült burgonyával tálaljuk.

Húsvéti báránysüti

Tojásfehérjéből, porcukorból és vaníliás cukorból kemény tojáshabot készítünk. Belekeverjük a tojások sárgáját, valamint fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és a sütőport. A bárányformájú sütőformát kivajazzuk, lisztezzük, beleöntjük a tésztát és előmelegített sütőben megsütjük. A báránysütit tálalás előtt porcukorral meghintjük.

AMI MÉG ÉRDEKELHET