Barátod, a kecskesajt

Sosem késő új barátságokat kötni!

Fotó: Shutterstock

Már régóta tudjuk, hogy a kecsketejnek sok előnye van a tehéntejjel szemben, és ugyanez ez érvényes a kecskesajtra is. Legnagyobb hagyománya Franciaországban van, de a spanyol és a görög gasztronómiában is fontos szerephez jut. Karakteres íze miatt nálunk sokan idegenkednek tőle, pedig a kecskesajt egy olyan egészséges ínyencség, amellyel színesebbé tehetjük az étrendünket. Érdemes kipróbálni!

A tehéntejből készült sajtokhoz képest a kecskesajtnak alacsonyabb a zsír- és koleszterintartalma, ezért fogyasztásával csökkenthető a szív- és a májbetegségek kockázata. Más típusú kazeint (egy fehérjeféle, amely a sajt egyik fontos összetevője) tartalmaz, mint a tehénsajt. Míg a tehénsajtban lévő kazein fokozza az 1. típusú cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kockázatát, a kecskesajtban található kazein védelmet nyújt ezen betegségek ellen.

Hogyan készül a kecskesajt?

Kecskesajtot leginkább kis üzemekben, magángazdaságokban készítenek, általában hagyományos eljárással, azaz kézzel. A tehénsajthoz hasonlóan sokféle változatban gyártják, az íze pedig az egészen enyhétől a nagyon erőteljesig terjedhet. Készülhet bevonat nélkül vagy bevonattal – ezek közül a legismertebb a penészes, élesztős, az aranysárga vagy az úgynevezett rúzsos, ami szintén egy penészfajta. Gyakran borítják zöldfűszerekkel is, illetve olajban eltett kecskesajtot is lehet kapni. Csak rajtunk áll, hogy melyik változatot részesítjük előnyben, érdemes azonban az enyhébb ízűekkel kezdeni az ismerkedést. A kecskesajtot számtalan módon felhasználhatjuk a konyhában is: krémes kenőt készíthetünk belőle, ránthatjuk, illetve grillezhetjük. Tálalhatjuk párolt vagy grillezett zöldségekkel, burgonyával, sőt gyümölcsökkel is isteni fogás!

Fotó: Shutterstock

Chèvre chaud - sült kecskesajt salátával, mézes vinegrettel

Először elkészítjük a vinegrettet mézből, mustárból, olajból, ecetből és Worcester-szószból. A kenyeret felszeleteljük, bedörzsöljük fokhagymával, az ízlésünknek megfelelő kecskesajtból teszünk rá egy szeletet, majd meglocsoljuk olívaolajjal. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük az így elkészített kenyérszeleteket, és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt meg nem olvad. Közben elkészítjük a salátát. A vegyes salátaleveleket megmossuk, tányérra rakjuk, megszórjuk pirított magokkal és ráhelyezzük a kenyérszeletet. Meglocsoljuk vinegrettel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor felszeletelt főtt tojással és apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.

​Kecskesajtos sült füge

A friss fügéket megmossuk, megszárítjuk, majd úgy vágjuk be négyfelé, hogy nem vágjuk át teljesen. Kicsit szétnyitjuk és egy kis darab kecskesajtot nyomunk bele. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk az így elkészített fügéket, meglocsoljuk olívaolajjal, ízlés szerint fűszerezzük őrölt fekete borssal, és előmelegített sütőben megsütjük. Amíg a fügék sülnek, a bagettet szeletekre vágjuk, és száraz serpenyőben mindkét oldalukon megpirítjuk őket. Tálaláskor a fügéket tányérra tesszük a pirított bagettszeletek társaságában, végül meglocsoljuk a sült füge illatos levével és még melegen tálaljuk.

Fotó: Shutterstock

Kecskesajtos tojáskrém

A tojáskrém elkészítéséhez először keményre főzzük a tojásokat. Közben a spárgát forrásban lévő vízben megpároljuk. A főtt tojásokat villával összetörjük, hozzáadjuk az apróra vágott snidlinget, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A spárgát és a kecskesajtot turmixgépben darabosra aprítjuk, végül pedig összekeverjük a tojással. Pirítóssal tálaljuk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET