Lenyűgözően félbehagyott épületek

Nagyot álmodtak, de a megvalósítás nehezebben ment

Fotó: 123rf

A Sagrada Família talán a befejezetlenség szimbóluma az európai kultúrában, de az alábbi gyűjtésből látszik, hogy más országokban is találunk Gaudiéhoz hasonló projekteket. Mégis, a félbehagyott épületek sokszor nagyobb hírnévre tettek szert, mint készre épített társaik. Lehet, hogy nem is a teljesség a legvonzóbb látvány?

Sagrada Família, Barcelona

Fotó: pixabay.comBarcelona

A hatalmas Szent Család-templomnak az első kövét 1882-ben tették le, és az építkezés ma is folyik. 2026-ban talán el is készül Gaudí remekműve (és életműve), melynek összes építési költségét adományokból és jegyeladásokból finanszírozzák. A bazilika Barcelona legnépszerűbb látványossága, nem is könnyű és nem is olcsó bejutni, de az épület minden szeglete megéri a borsos belépőt; élettel, fénnyel és színekkel teli belső terei azokat sem hagyják szóhoz jutni, akiket még egyetlen templom sem tudott meghatni, rafináltan elrejtett bibliai képek után pedig órákig kutathatunk az épületben.

Te Keo templom, Angkor, Kambodzsa

Fotó: 123rf

Ta Keo templomrom, Angkor

Kambodzsa ősi templomvárosában, Angkorban található ez a piramistemplom (az egyetlen a környéken), amely csak mészkőből épült, ám az építését a díszítési fázis előtt abbahagyták, ezért nem olyan szépen csipkézett, mint Angkorvat (Angkor Wat) 1000 éves templomai. A Ta Keo Angorvat mellett található, befejezetlenségének oka pedig viszonylag egyszerű: az ilyen hindu Khleang stílusú piramisok építését azért hagyták félkész állapotban, mert az építtető király, V. Dzsajavarman elhunyt.

Rjugjong Hotel, Phenjan, Észak-Korea

Fotó: 123rf

A 105 emeletes, 330 méter magas phenjani hotelt a világ legnagyobb szállodájának szánták. 1987-ben kezdődött el az építése és 1992-ig tartott, amikor is a gazdasági válság olyan mélységbe taszította az országot, hogy az építkezést nem tudták befejezni. 2008-ban (megint válságban) sikerült újjáéleszteni a projektet, és befektetőket keresni a folytatáshoz. Az egyiptomi befektető reményt adott: 2012-re, Kim Ir Szen születésének 100. évfordulójára tervezték a hotel átadását, ám csak a külső homlokzatot tudták addigra befejezni, és az épület még mindig nincs teljesen készen. A neo-futurista épület Észak-Korea legmagasabb, és a világ 27. legmagasabb épülete, mely ma már Phenjan látképéhez tartozik. Ám lehet, hogy sosem lesz teljesen kész.

Szovjetek Palotája, Moszkva

Fotó: Wikimedia

A Szovjetek Palotájának látványterve

A 1930-as években a szovjeteknél mindenben a monumentalitás érvényesült, így az építészetben és a művészetekben is. Az ország vezetése kormányzati és kongresszusi központot szeretett volna építeni a Kreml közelében, de összetett volt az építészeti kihívás: azt akarták, hogy a palota Leninnek is emléket állítson, így került a tervrajzban a torony tetejére a hatalmas Lenin-szobor. A toronyépület közel 500 méteres lett volna, és 1938-ban el is kezdődött az építkezés a lebontott Megváltó Krisztus-székesegyház helyén. Az 1941-es német megszállás miatt aztán félbehagyták, az addig felépített acélvázat 1941–1942-ben visszabontották, hogy erődítményekhez és hidakhoz használják fel. 1958-ban az épület alapjait a Moszkva Uszoda építéséhez használták fel, a harmincas években lerombolt székesegyházat pedig 1995 és 2000 között újjáépítették.

Skócia Nemzeti Emlékműve, Edinburgh, Skócia

Fotó: 123rf

Skócia félbehagyott Nemzeti Emlékműve

A Parthenonnak 1823-26 között kellett volna felépülnie, de az alapzaton és a 12 oszlopon kívül végül nem épült semmi a Calton-dombon. Az emlékművet a Napóleoni háborúkban elhunyt skót katonák tiszteletére akarták emelni, de nem gyűlt össze elég pénz a hatalmas épület felépítésére, így a skótok csak Edinburgh szégyenének nevezik a félkész építményt. Mivel azonban a dombról csodás a kilátás, így is rengeteg kirándulót és turistát vonz az emlékmű.

AMI MÉG ÉRDEKELHET