Maratóny na bežkách

Keď zima pokryje krajinu snehom, mnohí z bežcov presedlajú na bežky. A kým medzi bežeckými pretekmi kraľuje maratón, preteky na dlhú vzdialenosť môžete absolvovať aj na bežkách. Celé sa to začalo útekom švédskeho kráľa pred dánskym.

Foto: Worldloppet

Ak máte radi výzvu a na poriadne trénovanie bežkovania potrebujete pred sebou vidieť náročný cieľ, skúste behy na dlhé trate, ktorým sa zvykne hovoriť podľa švédskeho prekladu slova beh – loppet. To, čo sa začalo vo Švédsku, je dnes rozšíreným súťažným podujatím pre profesionálov aj amatérov po celom svete.

Vznik Švédska aj vďaka bežkovaniu

Foto: Vasaloppet

V 16. storočí neboli Dánsko a Švédsko ani zďaleka také blízke a spriatelené krajiny ako dnes. Naopak, vtedajší šľachtic a neskorší kráľ Gustav Vasa musel utiecť pred dánskym kráľom Christianom II., známym tiež ako Christianom Tyranom. Vtedajší kráľ Kalmarskej únie vyvraždil mnoho zo svojich oponentov, a tak sa šľachtic Gustav rozhodol utiecť z Mory smerom k nórskym hraniciam po neúspešnom presviedčaní miestnych, aby sa postavili tyranovi. Christian II. však zdvihol dane a ľudia si uvedomili, že Gustav je ich šanca na zmenu. Poslali za ním preto dvoch najlepších bežcov na lyžiach, ktorí ho zastihli pri Sälene. O tri roky neskôr v roku 1523 bol Gustav korunovaný za prvého švédskeho kráľa a vznikli tak základy Švédska, ako ho poznáme dnes. Nebyť bežeckého lyžovania, história by sa mohla odohrávať úplne inak. A Švédi si to tak cenia, že dodnes organizujú na pamiatku beh kráľa Vasa, Vasaloppet.

Beh na lyžiach Vasaloppet

www.youtube.com

Vasaloppet's Winter Week 2020

Dnešný beh na lyžiach Vasaloppet sa beží opačným smerom, čiže zo Sälenu do Mory. Odohráva sa vždy v prvú marcovú nedeľu a v roku 2022 oslávil svoju storočnicu. Trať dlhú 90 kilometrov si ročne zabehne na lyžiach viac než 16 000 účastníkov – profesionálov aj amatérov. Heslom pretekov je „v stopách našich otcov, v ústrety našej budúcnosti“. Počas pretekov máte osem občerstvovacích staníc, vždy približne po desiatich kilometroch. Na osemdesiatom kilometri si dáte dokonca aj kávu. Zaujímavosťou je, že okrem športových nápojov a pečiva s plnkou si tu môžete dať aj čučoriedkovú polievku – blåbärssoppa. Účastníci ročne vypijú 50 000 litrov tejto energetickej vzpruhy. A ak sa chystáte na tieto preteky po prvýkrát, nebojte sa, že vás niekto nazve blåbär. Nie ste pre nich ani čučoriedka, dokonca ani začiatočník, čo je druhý zmysel tohto slova vo švédčine. Polievka sa stala takou legendárnou, že účastníci sa začali nazývať termínom blåbär hrdo a kúpite tu množstvo suvenírov s týmto slovom. Priemerný čas strávený na behu je niečo vyše päť hodín a rekordný čas je 3:28:18.

Wordloppet – svet dlhých behov na lyžiach

Foto: Worldloppet

Ak sa vám pozdáva takáto výzva, nemusíte ísť len do Švédska. Časom sa súťaže tohto typu rozšírili po celom svete a združili do spolu dvadsiatich behov Worldloppet. Dvanásť z nich sa odohráva v Európe. Okrem Vasaloppetu sa v Škandinávii organizuje Birkebeinerrennet v Nórsku, fínsky beh Finlandia-hiihto a islandský Fossavatn Ski Marathon. Estónci majú Tartu Maraton, Nemci König Ludwig Lauf, Francúzi La Transjurassienne, Švajčiari Engadin Skimarathon a Taliani beh Marcialonga.

Wordloppet behy v susedných krajinách

Foto: Jizerská padesátka

Tri z behov série Worldloppet sa organizujú aj v našich susedných krajinách. V Rakúsku vás pri hraniciach s Talianskom pri meste Lienz čaká Dolomitenlauf v dňoch 20. až 22. 1. 2023 na 60-kilometrovej trase. V poľských Jakuszyciach (asi 43 kilometrov severne od českého Liberca) môžete 4. 2. 2023 zabehnúť päťdesiatkilometrový Bieg Piastow. Známa Jizerská Padesátka sa bude konať len neďaleko a len o týždeň neskôr. Pobeží sa 9. až 12. 2. 2023 so štartom od Bedřichova pri Liberci.

AMI MÉG ÉRDEKELHET