Autóbérlés külföldön? Kerüld el a hibákat!

Pár tipp, ha autót bérelnél, de nem akarsz pórul járni.

Fotó: Shutterstock

Vannak helyek és helyzetek, amikor tényleg muszáj autót bérelni, mert például nincs tömegközlekedés. Ez meglehetősne nagy pluszköltséget jelenthet, de ha előre gondolkodunk, biztosan jobban jövünk ki az üzletből.

Gondolkodj előre!

A legtöbben megfeledkeznek utazás előtt az autóbérlés megszervezéséről, mert elsőbbséget élvez a repülőjegy és a szállásfoglalás, holott ha nagyobb távot akarunk megtenni autóval, akkor az autót is érdemes előre lefoglalni, főleg, ha van valamilyen speciális igényünk (gyerekülés, sok üléses autó, cabrio stb.). Mindig nézd meg előre, mennyibe kerül naponta az a modell, amit kinéztél, előfordul, hogy az adó nélküli, nettó árat tüntetik fel és aztán fizetéskor jön a hidegzuhany, amikor teljes összeget kiszámlázzák. Azért is érdemes megnézni, mennyibe kerül több napra a bérlés, mert lehet, hogy olcsóbb belföldön (főleg Amerikában) repülőjegyet venni, mint bérelt autóval több ezer kilométert megtenni.

Fotó: Shutterstock

A szerződést elolvassuk.

Az ördög a részletekben rejlik

Először is, ellenőrizd, mire terjed ki a te utazási biztosításod, vagy hogy a hitelkártyádhoz jár-e valamilyen biztosítás. Sokszor az autóbérlési díjban benne van a biztosítás összege, így nem kell külön erre még egy vagyont költened. Mielőtt aláírod az autóbérlési szerződést, figyelmesen olvasd el, hogy milyen kárt fedez a biztosító, de általában kárra és lopásra is kiterjed. A kártyafedezetedet is nézd meg, mert ha nincs elég összeg a számládon, akkor lehet, hogy autót sem tudsz bérelni, hiszen egy bizonyos összeget zárolnak a számládról kaució gyanánt, amit visszakapsz, ha épségben leadtad az autót.

Félig üres vagy félig tele?

Tekintettel a mai, nagyon magas üzemanyag-árakra, érdemes kiszámolni, mennyi benzinre lesz szükséged és úgy megállapodni a bérléskor. Sok helyen full tankkal adják ki az autót, de meg is kérik az árát, tehát lehet, hogy jobban jársz, ha nem tele tankkal kéred és tankolsz a legközelebbi kútnál. Készülj fel rá, hogy a repülőterek és az autópályák mellett mindig drágább az üzemanyag.

Parkolás

Amikor a nagy tervezésben mindent kiszámoltál, megszerveztél, lefoglaltál, akkor ne feledkezz meg a parkolási és autópályadíjakról sem. Sok szállásnál, sőt szállodáknál is ki kell fizetnie a vendégeknek a parkolódíjat, plusz a belvárosokban és óvárosi részeken nagyon magas parkolási díjakkal kell kalkulálni – ezek összege elérheti egy vacsora vagy egy koncertjegy árát is, tehát érdemes a költségvetésbe beleszámolni.

A kiegészítőket gondold át!

Ha megbízható okostelefonod van, és a telefonos szolgáltatások is működnek külföldön, akkor ne bérelj GPS-t a kocsihoz, hiszen a telefonodban ott a Google Maps. Sőt, gyerek autósülést sem kell feltétlenül borsos összegért igényelned, hiszen a repülőtársaságok többsége ingyen felengedi a gépekre a gyereküléseket és ülésmagasítókat, és akkor lehet, hogy jobban megéri a sajátot vinni repülővel és azt beletenni a bérelt autóba. A gyerekülés bérlése olyan drága, hogy abból szinte már ülést is lehetne venni.

Fotó: Shutterstock

Drága gyermekeink

Jól nézd meg!

Mindig érdemes az autóbérlés előtt kipróbálni az autót, hogy minden lámpája ég-e, nincsen semmi működési hibája, nem koszos vagy sérült – ez utóbbi legalább olyan fontos, minthogy fog-e a fék, mert ha nem ép autót viszel el, akkor a javítás, tisztíttatás költségeit rád verhetik. Az autó állapotáról kell, hogy legyen egy külön lap a szerződésben, ezen a check listen mindenképp menj végig: a horpadások, karcolások, rozsdafoltok, kárpitszakadások mind számítanak. Indulás előtt az üzemanyagszintről is meg kell győződni, hiszen annyi benzinnel kell majd leadni az autót, amennyivel elvittük.

AMI MÉG ÉRDEKELHET