Egy német városban 50 új felhőkarcolót húzhatnak fel

Az egyik a város legmagasabbja lesz.

Európa nagyvárosai főként jellegzetes magas épületeikről ismertek, mint például a párizsi Eiffel-torony, vagy a londoni Big Ben. Újabban ráadásul egyre több modern felhőkarcoló tűzdeli a kontinens feletti égboltot, Frankfurt városa pedig úgy tűnik, nem akar kimaradni a trendből: a német városban a tervek szerint pár éven belül 50 új felhőkarcoló épülhet.


Jelenleg az európai kontinensen a felhőkarcolók 66 százaléka öt városban csoportosul: Londonban, Párizsban, Frankfurtban, Isztambulban és Moszkvában. Németország nagyvárosa viszont további átalakuláson mehet keresztül, ugyanis a Time Out szerint a következő években több tucat felhőkarcoló épülhet fel a városon belül.

Frankfurt azért kezdett ekkora mértékű építkezésekbe, mert – a Brexit „utóhatásaként” – a város most a londonipénzintézeteket akarja magához édesgetni. A Brexit óta már negyven nagyobb angliai vállalat költözött át Frankfurtba, de itt található Európa két legnagyobb központi bankja, a Deutsche Bundesbank és az Európai Központi Bank is.

Az ambiciózus projekt ugyan a pénzintézeteket célozta meg, a terv közel sem az, hogy a város egy gigantikus pénzügyi negyeddé váljon. A beruházások során arra is figyelnének, hogy a felhőkarcolók mellett több irodaháznak, lakóháznak, hotelnek, üzletnek és étteremnek is helyed adjanak azért, hogy a város élhető maradjon.

Fotó: cmophoto.net / Unsplash

Frankfurt, Németország

A szóban forgó felhőkarcolókhoz hozzátartozik majd a FOUR Frankfurt nevű, közel ezermilliárd eurós projekt is, ami négy felhőkarcoló felépítését fedezi.

Úgy tudni, hogy ezek az épületek még idén elkészülnek és a legmagasabb közülük 233 méteres lesz. Irodák, apartmanok, üzletek és éttermek is helyet kapnak ezekben a felhőkarcolókban.

Az ötven leendő épületről szóló projektbe beletartozik a város – és egyben Németország – legmagasabb felhőkarcolójának, a Millenium Towernek a megépítése is,

melynek legmagasabb pontja a tervek szerint a 288 métert is eléri majd.

Ez várhatóan 2025-re készül el.

Fotó: Sinan Erg / Unsplash

Érdekesség, hogy Németország felhőkarcolóinak 95 százaléka már így is Frankfurtban található, amit a várost körülvevő zöldövezettel (green belt) lehet magyarázni: mivel környezetpusztítás (és törvényszegés) nélkül oldalirányba nem igen lehet már terjeszkedni, ezért az új építkezések számára az egyetlen út felfelé vezet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET