6 svetových atrakcií bez bariér

"Bez hraníc". Aj takto by sa dali nazvať destinácie pre ľudí s obmedzenou mobilitou. Veľa ľudí si myslí, že cestovať na invalidnom vozíku je náročné, priam nemožné. No svetoznáme lokality ukazujú, že opak je pravdou. Veľa z ikonických destinácií, ktoré denne navštevujú tisícky ľudí, sú prispôsobené na bezbariérový prístup. Týchto šesť lokalít okolo sveta vám ponúkne možnosti zabaviť sa bez obmedzenia.

Foto: Getty Images Hungary


London Eye, Londýn, Veľká Británia

Foto: Pixabay

Ak chcete mať ten najlepší výhľad na Londýn, potom London Eye je ideálnym bezbariérovým miestom, kam sa vydať. Ak ste používateľom invalidného vozíka, budete si musieť svoju návštevu rezervovať vopred, pretože v každej kapsule je povolený vstup pre minimálne dvoch a súčasne maximálne 8 invalidných vozíkov. Pre ďalšie informácie navštívte túto stránku.

Sugarloaf, Rio de Janeiro, Brazília

Foto: Pexels

Rio de Janiero sa považuje za výborné miesto na dobrodružný výlet vďaka svojim strmým horám, ktoré obklopujú džungle a pláže. Jeden z najkrajších vrchov Ria, hora Sugarloaf, je však stopercentne prístupná aj pre invalidné vozíky vďaka svojim moderným preskleným lanovkám, ktoré vychádzajú z Morro da Urca. Celé Rio je na dohľad z vrcholu 1299-metrovej hory. Ako na dlani tak budete mať pobrežie, lode, pláže a takisto uvidíte záliv Guanabra a vzdialený profil Krista Vykupiteľa.

Myeongdong Street Market, Soul, Južná Kórea

Foto: Pixabay

Nie každá reštaurácia alebo trh je prístupný pre ľudí na vozíku. Toto však nie je prípad Myeongdong Street Market v juhokórejskom Soule. Láska prechádza cez žalúdok, a preto si toto miesto určite zamilujete. Myeongdong je nákupná štvrť, ktorá je dostupná pre chodcov aj pre ľudí na vozíku. Hromadnou dopravou sa sem dostanete bez problémov a v stánkoch s občerstvením si vychutnáte všetko od rybích koláčov cez kórejské grilované špeciality až po mraky cukrovej vaty, špicaté kornútky so zmrzlinou a horúce palacinky.

Sagrada Familia, Barcelona, Španielsko

Foto: unsplash

Úchvatné miesto je turistickou atrakciou prístupnou aj pre invalidné vozíky. Kostol Antonia Gaudího v Sagrada Familia je obrovské umelecké dielo, kde vysoké vstupné stojí za návštevu. Pre ľudí so zdravotným postihnutím je však vstupné zdarma. Pretože je Sagrada Familia stále vo výstavbe, zaraďuje sa medzi mierne náročnú atrakciu pre invalidné vozíky a veže pre invalidné vozíky nie sú prístupné. Napriek tomu je hlavné poschodie baziliky „absolútne nevyhnutný zážitok v Barcelone".

Zámok Versailles, Paríž, Francúzsko

Foto: Pixabay

Aj keď je parížska Eiffelovka prístupná na vozíku len čiastočne, v meste lásky a jeho okolí nájdete množstvo ďalších turistických atrakcií prístupných pre invalidné vozíky vrátane najveľkolepejšieho paláca v Európe: Versailles. Všetky tri palácové budovy sú bezbariérové, a tak si môžete bez problémov vychutnať prehliadku rozsiahlych palácových záhrad. Na horné poschodia paláca sa dostanete výťahom.

Vodopády Multnomah, Oregon, USA

Foto: Pexels

Prírodu by mal mať možnosť užívať si každý z nás, a preto sa veľa prírodných atrakcií otvára turistom, ktorí sú odkázaní na bezbariérový prístup. Medzi tieto prírodné krásy patria aj Oregonské vodopády Multnomah, ktoré sú prístupné pre invalidný vozík. Sú posadené na strmých stenách rokliny Columbia River Gorge, ktorá je plná vodopádov a spevnených chodníkov. K malebnému dvojitému vodopádu sa ľahko dostanete autom z historickej diaľnice Columbia River Highway a jeho súčasťou je vyhliadková plocha vhodná pre invalidné vozíky pod lavičkou Benson. Tam sa tiež nachádza bezbariérová reštaurácia.

Moderný svet sa naozaj stáva bezbariérovým. Hoci je cesta k plnej bezbariérovosti ešte dlhá, ani fakt, že zostanete pripútaní na vozíčku, vás však nemusí odradiť od spoznávania krás tohto sveta.

AMI MÉG ÉRDEKELHET