Rozdiel medzi bežným a operatívnym leasingom a kedy ktorý využiť

Ak nemáte auto vo vlastníctve, je najpravdepodobnejšie, že auto je v nejakej forme leasingu. Aké formy poznáme a ktorá je tá správna pre vás?

Foto: Unsplash / Ildar Garifullin

Pri financovaní vozidiel na Slovensku máte ako podnikateľ, aj fyzická osoba, na výber medzi bežným (finančným) leasingom a operatívnym leasingom. Tieto dve formy leasingu sa líšia v mnohých aspektoch, od vlastníctva vozidla až po spôsob účtovania a výšku mesačných splátok.

Bežný leasing (nazývaný tiež finančný leasing)

Finančný leasing je v podstate forma dlhodobého prenájmu, kde má nájomca možnosť na konci leasingovej doby vozidlo odkúpiť za predom dohodnutú sumu. V praxi to znamená, že nájomca platí v pravidelných mesačných splátkach, za možnosť stať sa vlastníkom vozidla po uplynutí leasingovej zmluvy. Dôležité je, že na rozdiel of finančnej pôžičky máte auto len v užívaní, no do skončenia lízingu je stále majetkom lízingovej spoločnosti. Táto forma leasingu je vhodná pre tých, ktorí si chcú vozidlo ponechať dlhodobo a využívať ho bez obmedzení na najazdené kilometre či nutnosti vozidlo vrátiť. Vozidlo si môžete odpisovať v účtovníctve až štyri roky a po skončení lízingu sa plne prepíše na vás. Pri podpise naopak musíte zaplatiť akontáciu – zvyčajne 20-30% ceny vozidla, čo sa operatívneho lízingu netýka.

Operatívny leasing

Operatívny leasing je viac podobný klasickému prenájmu. Nájomca zaplatí za možnosť používať vozidlo po dobu trvania leasingovej zmluvy, pričom na konci zmluvy vozidlo vráti leasingovej spoločnosti bez možnosti odkúpenia. Operatívny leasing často zahŕňa aj služby ako údržba, poistenie, výmenu pneumatík a servis, či náhradné vozidlo v prípade nepojazdnosti. To z neho robí obľúbenú voľbu pre firmy a podnikateľov, ktoré chcú mať stabilné mesačné náklady bez starostí s údržbou vozidla. Využívajú sa najmä tam, kde je vozidlo denne na cestách – teda u obchodných zástupcov v teréne.

Kedy ktorý typ leasingu využiť

Foto: Unsplash / Scott Graham

Finančný leasing je vhodný pre jednotlivcov a firmy, ktoré si chcú vozidlo nakoniec ponechať. Ponúka viac flexibility v modifikáciách a používaní vozidla, ale obvykle prichádza s vyššími mesačnými splátkami a nutnosťou vozidlo na konci leasingu odkúpiť. Väčšina ľudí si volí túto možnosť pre komplexné náklady do firmy, ktoré sa takmer každému hodia.

Operatívny leasing je ideálny pre firmy a jednotlivcov, ktorí preferujú nižšie mesačné splátky, chcú pravidelne meniť vozidlá za nové a nechcú sa zaoberať údržbou a servisom. Vhodný je aj pre tie subjekty, ktoré chcú mať vozidlo len na určité obdobie bez záujmu stať sa jeho vlastníkom.

Moderné možnosti mobility

V súčasnosti sa objavujú aj nové formy mobility, ako sú zdieľané autá. Tieto služby ponúkajú flexibilitu a úsporu nákladov pre ľudí, ktorí nepotrebujú vozidlo na každodenné používanie. Umožňujú užívateľom platiť len za čas, počas ktorého vozidlo skutočne využívajú, čím predstavujú ekonomicky efektívnu alternatívu k tradičným formám vlastníctva a leasingu vozidiel. Ide o podobný princíp ako zdieľané bicykle, no na Slovensku je tento systém zatiaľ stále v plienkach.

Foto: MOL Limo

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET