Ako sa bezpečne dostať do práce a školy

Na 28. apríla pripadá Medzinárodný deň bezpečnosti pri práci. Prvou podmienkou, aby ste mohli pracovať bezpečne, je do nej bezpečne prísť. A hoci dokáže byť ranná rutina ubíjajúca, nie je nič dôležitejšie, ako mať otvorené oči.

Foto: 123rf

Poznáte to: Ešte jedno posunutie budíka, zábudlivé deti, stratené kľúče... a z ranného rituálu sa stáva ranný beh. Alebo patríte k tým, ktorí ráno smerujú do auta ešte v polospánku a až cesta do práce vám rozprúdi krv v žilách? V každom prípade netreba podceňovať možné riziká ranného dochádzania.

Známe porekadlo hovorí – zle sa dlho nerobí

Foto: 123rf

Väčšina ľudí vám pri opise nehody povie to isté: bol to len zlomok sekundy. Nielen pre rána platí, že väčšina nehôd v domácnosti sa deje v dôsledku pádov predmetov, potknutí, popálení a porezaní. Preto je dobré prejsť si domácnosť z pohľadu detí, ktoré sú najviac náchylné na stiahnutie vecí či na potknutia sa o predmety v byte alebo dome. Okrem zabezpečenia je užitočné sa s deťmi porozprávať a ukázať im, čo by napríklad šplhanie sa na skrinku mohlo spôsobiť. Pre vás je podstatná tá druhá časť – porezania a popálenia, ktoré hrozia najmä v kuchyni v dôsledku nepozornosti a zhonu. Preto zvážte, či výber oblečenia na ráno pre deti aj pre seba, príprava desiaty či predpríprava raňajok nebude vhodnejšia už večer vopred.

Cesta k autu ako riziko?

Foto: 123rf

K potknutiam a pádom môže dôjsť nielen doma, ale aj pri odchode z domu. Väčšina z nás prekoná niekoľko schodov a nabalení taškami často nevidíme pod nohy. Koľkokoľvek vecí však beriete, vždy by ste mali jasne vidieť, kam kráčate a samozrejme sa tam mali aj pozerať. Ak patríte k ranným cyklistom, nezabudnite na reflexné prvky a helmu. A tiež dôsledne a včas ukazujte, ktorým smerom plánujete odbočiť. V rannej špičke je hrozba nehody rádovo vyššia než behom dňa.

Na zníženie obozretnosti nie je čas ani počas chôdze k autu či zastávke verejnej dopravy. Všade okolo nás sú už dnes zaparkované autá a ráno vyráža na cesty veľa uponáhľaných aj ospalých ľudí. Pri cúvaní vás môžu mať v slepom uhle, preto sledujte, kto a kedy do áut nasadá, ktoré auto má zapnuté spätné svetlá a myslite radšej aj za druhých. A to platí najmä pri tých najmenších, ktorí nie sú často viditeľní, aj pre obozretných vodičov, keďže sa pre svoju výšku za vozidlom úplne stratia.

Ranná špička

Foto: 123rf

Podľa štúdie americkej poisťovacej spoločnosti sa až polovica nehôd stáva do ôsmich kilometrov od domova. Pri 20 kilometroch je to až 77 % nehôd. Tie síce nebývajú zvyčajne smrteľné, no určite nechcete mať nehodu žiadneho charakteru. Ranná špička tomu nepomáha. Kým večer polhodina hore-dole nehrá rolu, ráno je každá minúta dobrá. Preto myslite na druhých, na ľudí pripájajúcich sa z bočných uličiek, či na to, že na štvorprúdovej ceste okolité vozidlá môžu meniť pruh so zabudnutou smerovkou. Aj keď nie ste vinníkom nehody, nechcete, aby sa jej riešenie stalo vaším celodenným programom. Staré osvedčené pravidlo platí – múdrejší ustúpi.

Úspešné parkovanie a výstup

www.youtube.com

Incredible near miss of child as truck driver slams on brakes

Aby ste to na ceste do práce mali vyhraté, zostáva ešte šťastná koncovka. Pri zvyčajne malom priestore na parkovanie sledujte všetky spätné zrkadlá, aby ste nemuseli riešiť žiadny škrabanec. Pri vystupovaní detí dbajte na to, aby neotvorili dvere rýchlejšie, než skontrolujete, či sa neblíži iné vozidlo. A ubezpečte sa, že nevystupujú smerom do vozovky, ale od nej. Pohovorte si s nimi aj o tom, ako sa nikdy, ani po vystúpení a z nadšenia, že vidia spolužiakov, nesmú rozbehnúť bez toho, aby sa nerozhliadli okolo seba pre prichádzajúce autá. To isté platí o vybiehaní spoza autobusu.

A na samý záver – ak pri vašom dennom dochádzaní míňate rafinériu Slovnaftu a zaujíma vás, čo sa deje vo vnútri, a či to má vplyv na vašu bezpečnosť a zdravie, máte k tomu úplne nový komunikačný kanál. Stačí si nainštalovať novú mobilnú aplikáciu Sused Slovnaft a budete vždy vedieť, čo sa v rafinérii deje.

AMI MÉG ÉRDEKELHET