Korčuľovanie na zamrznutých jazerách: ako si ho užiť bezpečne

Korčuľovanie na zamrznutom jazere či inej vodnej ploche je skvelá zimná pohybová aktivita, má však svoje riziká.

Foto: Unsplash / Braden Barwich

Teplé zimy moc korčuľovaniu na otvorených vodných plochách nefandia, no ak udrú mrazy, môže vás lákať vyraziť „kráčať po vode“. Podľa Slovenského červeného kríža je ale dôležité prijať určité preventívne opatrenia. Prinášame Vám 5 krokov, ktoré vám pomôžu bezpečne si vykročiť s korčuľami na ľadovú plochy na vodných hladinách pod holým nebom.

1. Skontrolujte ľad vizuálne

Foto: Unsplash / Ekaterina Sazonova

Skôr ako vstúpite na ľad, dobre si ho prezrite. Čistý, modrý ľad je vo všeobecnosti silnejší. Na rozdiel od neho biely, alebo nepriehľadný ľad môže naznačovať slabiny. Vyhnite sa oblastiam s prasklinami, alebo akýmikoľvek známkami topenia. Buďte opatrní na miestach, kde je ľad pokrytý snehom, pretože ten môže pod sebou skrývať potenciálne nebezpečenstvo.

2. Skontrolujte hrúbku ľadu

Foto: Pexels

Hrúbka ľadu je kľúčovým bezpečnostným opatrením. Skontrolujte hrúbku, napríklad aj pomocou vŕtačky, na rôznych miestach. Najmä ak plánujete korčuľovať na väčšej ploche. Pamätajte na to, že hrúbka ľadu sa môže meniť, dokonca aj na krátku vzdialenosť.

Všeobecné odporúčania na hrúbku ľadu sú:

Jeden človek - aspoň 10 cm

Malá skupina (4 - 5 ľudí) - aspoň 12 - 15 cm

Väčšia skupina - aspoň 20 cm

3. Počúvajte zvuky

Na ľade dávajte pozor na zvuky, ktoré vydáva. Praskajúci zvuk nemusí vždy znamenať, že ľad povoľuje, ale je to znamenie, že treba byť opatrný. Môže to naznačovať, že ľad reaguje na vašu váhu. Ak praskanie pretrváva, je dobré sa pomaly a opatrne vrátiť na breh.

4. Ak začne ľad praskať

Foto: Unspalsh / Tom Barret

Ak okolo vás ľad začne praskať, nepanikárte. Ľahnite si a roztiahnite končatiny aby ste svoju váhu čo najviac rozložili a vyhli sa tak prepadnutiu. Ak stojíte, celá vaša váha sa koncentruje na tenké ostrie korčúľ, čím ľad doslova prerežete. Ľahnutím rozložíte záťaž. Postupne sa opatrne preplazte do bezpečia hrubšieho ľadu alebo na breh.

5. Zbytočne neriskujte

Vždy uprednostňujte bezpečnosť. Ak si nie ste istí bezpečnosťou ľadu, neriskujte. Je lepšie vynechať deň korčuľovania, ako ohroziť svoju bezpečnosť. Prípadne si nájdite iné bezpečnejšie miesto, napríklad krytý zimný štadión s hodinami korčuľovania pre verejnosť. Rovnako nechodievajte korčuľovať sami a aj keď idete spolu s niekým, dajte ďalším ľuďom vedieť, kam sa chystáte ísť a kedy sa približne vrátite.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET