Ako cestovať v Riu de Janeiro bezpečne

Zažili sme jedno z najznámejších miest Južnej Ameriky na vlastnej koži, aby sme zistili, ako je to s bezpečnosťou v samotnom Riu.

Foto: Unsplash / Agustin Diaz Gargiulo

Rio de Janeiro je známe svojou nádhernou krajinou a pulzujúcim mestským životom a každý rok priláka tisíce turistov. Za posledné roky začala kriminalita vo veľkých mestách stúpať, preto je dôležité mať na pamäti určité bezpečnostné opatrenia, aby ste mohli bezpečne cestovať naďalej. Rio je povestné tým, že sa tu musíte mať na pozore. No, pokiaľ v obozretnosti nepoľavíte, nič vám nehrozí. Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa nepríjemnostiam.

Sledujte svoje veci

Nikdy nezabudnite na základné pravidlo - udržiavajte si svoje veci pod dohľadom. V Rio de Janeiro vždy hrozí riziko drobných krádeží. Nikdy si nedávajte telefón do zadného vrecka nohavíc a ani ho nenoste v ruke keď kráčate po ulici. Majte ho vždy pri používaní na šnúrke a ideálne schovaný v ľadvinke pod tričkom alebo pod nohavicami. Ani šnúrka na krku nemusí byť bezpečná. Šperky a drahé hodinky nechajte doma. Zvážte aj značkové a výrazné oblečenie, aby ste nepútali pozornosť a ak ležíte na pláži, najcennejšie veci majte v malej taštičke pod sebou, najlepšie pod uterákom. Keď si pôjdete zaplávať, vždy musí niekto ostať pri veciach a strážiť ich. Nie len na pláži sa často stáva, že mladí chlapci bežia a vytrhávajú ľuďom telefóny z rúk. Ruksak noste buď vpredu, alebo si naň kúpte malý zámok na číselný kód.

Prečítajte si aj: Oslava radosti zo života: Karneval v Rio de Janeiro

Vyhnite sa nebezpečným častiam mesta

Foto: Pixabay

Favela

Hoci Rio de Janeiro ponúka množstvo atrakcií, niektoré časti mesta sú známe svojou vyššou kriminalitou. Medzi ne patria favely, chudobné oblasti na okrajoch mesta, kde by ste nemali ísť bez miestneho sprievodu alebo organizovanej exkurzie. Zvyčajne sú to tie oblasti, kde sa vyskytuje vyššia miera kriminality a turisti by sa im mali vyhnúť. Veľa zlodejov tiež číha v okolí známych Selaronovych schodov a v okolí Santa Teresy. Zlodejíčkovia číhajú aj v známej párty štvrti Lapa, kde si rozhodne nedávajte drink, ktorý ste sami nevideli, ako ho miešali. Najbezpečnejšie je piť nápoj kúpený vo fľaške alebo plechovke a držte si prst nad otvorom tak, aby vám tam nik nemohol nič nasypať. Aj tu platí, so západom slnka vám musí vychádzať vyššia opatrnosť.

Mohlo by vás zaujať: Päť vecí, ktoré musíte vidieť v Rio de Janeiro

Buďte opatrní najmä v noci

Foto: Unsplash / Christian Lue

Ilustračná foto

Aj keď sú niektoré časti Ria bezpečné aj v noci, mali by ste byť opatrní a informovaní o miestach, ktoré máte v úmysle navštíviť. Vyhnite sa temným a opusteným uliciam, najmä ak ste sami. Vždy je bezpečnejšie chodiť v skupine alebo s miestnym sprievodcom. Držte sa osvetlených a rušných miest, najmä keď sa vraciate na svoje ubytovanie po zotmení. Nech vás neprekvapí, že Uber a taxík nezastavuje po zotmení na červenú. Len spomalia a keď nič nejde z vedľajšej cesty, pokračujú ďalej. Takto eliminujú možnosť prepadnutia. Na svoj Uber alebo taxík počkajte vnútri reštaurácie alebo domu, vyjdite k nemu až keď dorazí.

Angličtina vám v Riu nepomôže

Nebuďte prekvapení, že Brazílčania nevedia po anglicky. Ich jazykom je portugalčina a každý vám bude v tomto jazyku aj odpovedať. Je dobré zakúpiť si dáta a mať stiahnutú aplikáciu ako Deepl alebo prekladač Google. Doň nahrajte vetu hoci aj v slovenčine a nechajte mobil povedať odpoveď. Štatisticky len 5% Brazílčanov hovorí cudzím jazykom a tak sa musíte spoľahnúť na staré dobré „rukami, nohami“.

Foto: Shutterstock

Ilustračné foto

Aj napriek všetkému uvedenému vyššie stojí Rio za návštevu. Stačí, keď budete používať jednoduchý sedliacky rozum a s rozumnosťou a základnou obozretnosťou sa vám, tak ako nám a miliónom ďalších turistov, vyhnú akékoľvek náznaky nebezpečia, ktoré na diaľku vyzerá tak desivo.

Foto: Pixabay

Pláž v Riu

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET