5 európskych destinácií, v ktorých môžete využívať verejnú dopravu zadarmo

Luxemburg

V celej Európe len niekoľko miest a regiónov ponúka cestovanie medzi destináciami zadarmo. Zatiaľ čo na niektorých miestach je táto možnosť dostupná len pre obyvateľov, existujú aj oblasti, kde si turisti nemusia kupovať lístky, aby sa dostali do autobusov, električiek alebo metra.

LUXEMBURG, LUXEMBURSKO

Od roku 2020 je verejná doprava v Luxembursku bezplatná pre všetkých, čo je dôležité aj kvôli veľkému počtu zahraničných cestujúcich, ktorí prechádzajú krajinou. Ako turista teraz môžete nastúpiť do autobusov, električiek a vlakov bez toho, aby ste museli zaplatiť pokutu.

​DUNKERQUE, FRANCÚZSKO

V tomto pobrežnom meste na severe Francúzska nemusia miestni obyvatelia ani turisti od roku 2018 platiť za verejnú dopravu. Cieľom tejto iniciatívy bolo znížiť premávku a dopravné zápchy a podľa DW sa vyplatila: už po niekoľkých mesiacoch polovica obyvateľov uviedla, že pravidelne využíva miestne autobusy namiesto áut.

​MALTA, MALTA

Cestujúci s takzvanou Tallinja kartou majú od októbra 2022 na ostrove Malta bezplatnú dopravu. Túto kartu musí v autobusoch predložiť každý, ale ak budete cestovať bez nej alebo bez lístka, dostanete pokutu 50 eur.

​AVESTA, ŠVÉDSKO

Avesta, severozápadne od Štokholmu, ponúka bezplatnú verejnú dopravu od roku 2012. Toto opatrenie bolo zavedené s cieľom podporiť environmentálne povedomie a povzbudiť ľudí, aby radšej používali autobusy ako autá.

​ŽENEVA, ŠVAJČIARSKO

Ženeva, druhé najľudnatejšie mesto Švajčiarska, zaviedla bezplatnú verejnú dopravu. Na tento účel musia turisti požiadať o kartu s názvom Geneva Transport Card, ale môžu tak urobiť len vtedy, ak sú ubytovaní v registrovanom ubytovacom zariadení v Ženeve.

Prečítajte si tiež: Ženeva, mesto diplomacie

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET