Vissza a nyeregbe!

Itt a tavasz, ideje két kerékre pattanni, és közben megismerni országunk legszebb tájait.

bicikli hegy tura
Fotó: 123rf

Végre magunk mögött tudhatjuk a telet, és kezdődhet a kerekesek fő szezonja. Szlovákiában több mint 13 ezer kilométernyi bicikliutat tartanak nyilván, ami a kerékpározás szerelmeseinek szinte korlátlan lehetőségeket biztosít. Csak rajtunk múlik, hogy kényelmes tempóban, sík, aszfaltozott kerékpárúton, esetleg a nagyobb autóforgalmat elkerülő mellékutakon szeretnénk-e pedálozni, vagy hegyi terepen tennénk próbára állóképességünket.

Fotó: 123rf

Adunk néhány tippet, hogy könnyebb legyen a választás. Indulás előtt érdemes ellátogatni a cykloportal.sk honlapra, ahol megyei bontásban kereshetünk rá a szlovákiai kerékpárutak térképekkel kiegészített részletes adataira. Akár ebből a kínálatból választunk, akár más kerékpárúton indulunk el, egy biztos: az egészségünknek jó szolgálatot teszünk vele. Új helyeket ismerhetünk meg, miközben friss levegőn vagyunk – nincs is ennél jobb módja a szabadidő eltöltésének.

4 ideális úti cél

Fotó: slovakia.travel

A Király-hegy

Király-hegy (Kráľova hoľa)

Hossz: 13,6 km

Nehézségi fokozat: nehéz

A Király-hegy Szlovákia legmagasabb olyan pontja, amelyre kerékpárral is feljuthatunk. Az összesen 1145 méteres szintkülönbség leküzdése felejthetetlen élmény. A bringaút a breznóbányai járásbeli Királyhegyalján (Šumiac) kezdődik, és az 1946 méteres tengerszint feletti magasságban álló adótoronynál ér véget. A csúcsra aszfaltút vezet, mivel azonban számolnunk kell kátyús szakaszokkal, érdemes cross kerékpárt választani. Az Elülső-nyeregtől (Predné sedlo) már csak aszfaltút vezet az adótoronyig.


Pozsony–Bős

Hossz: 60 km

Nehézségi fokozat: könnyű

A Pozsony környékén található kevés olyan aszfaltozott kerékpárút egyike, ahol semmiféle gépjárműforgalommal nem kell számolnunk. Az utat a Kikötői hídnál érdemes kezdenünk. Néhány méter megtétele után – párhuzamosan a folyóval – a Duna bal vagy jobb partján tekerhetünk. A töltésen Dunacsún és Vajka érintésével egészen a bősi vízi erőműig juthatunk el, ahol végignézhetjük a hajók látványos zsilipelését. A Duna bal partján festői szépségű falvak, például Gútor vagy a kompkikötővel is rendelkező Keszölcés várnak felfedezésre.

Fotó: 123rf

A gyönyörű Liptói régió

A Szentmáriai-víztározó körül

Hossz: 37 km

Nehézségi fokozat: könnyű – közepes

A Liptóban található víztározó két lehetőséget kínál: tekerhetünk a falvakon keresztül, minimális forgalomban, vagy egy hosszabb, némiképp nehezebb, ám a liptói tájra csodaszép panorámát kínáló útvonalat is választhatunk. A kerékpárút Liptószentmiklósról indul és oda is tér vissza. Kisebb pihenőt Liptótarnócon (Liptovský Trnovec) érdemes beiktatni, innen az Alacsony- és a Magas-Tátrára is remek kilátás nyílik. Ha gyerekek is vannak velünk, mindenképp ejtsük útba az akár fél óra alatt is bejárható Havránok skanzent.

Tokaji körút

Hossz: 22,5 km

Nehézségi fokozat: könnyű

Ez a túra Dél-Szlovákia remek bortermő vidékén vezet végig. A kerékpárút a tőketerebesi járásbeli Csarnahóból indul és oda is tér vissza. Érdemes megállni a Kistoronya és Csarnahó között található, 12 méter magas kilátónál. A szőlősorok melletti tekerés kisgyerekek számára sem fárasztó. És arról se feledkezzünk meg, hogy Kistoronya környékén rengeteg borospince vár ránk.

Alternatívaként az azonos hosszúságú, Csörgőről Szőlőskére vezető, alsó-zempléni kerékpárút is szóba jöhet. Szőlőskétől pedig csak egy ugrásnyira van a Széles-tó.

AMI MÉG ÉRDEKELHET