A Terminál című film életre kelt: hónapokig a repülőtéren élt egy olasz nyugdíjas

Keserédes történetet mesélünk most el.

Bologna-i reptér

Egy olasz nyugdíjas irtó nehéz döntés előtt állt, mivel nyugdíjából nem bírta tovább fizetni albérletét, így végül a bolognai Marconi repülőtéren szállásolta el magát. A 83 éves Arnaldo tavaly nyáron érkezett meg egyetlen bőrönddel a repülőtérre, a médiában megjelent történetének hatására azonban idén márciusban rendeződött a helyzete.


Majdnem 9 hónapig élt az olasz nyugdíjas a Guglielmo Marconi repülőtéren, mert nyugdíjából nem tudta fedezni az albérlete költségeit. A 83 éves Arnaldo nyugdíjba vonulása előtt borkonzultánsként dolgozott, és a Bolognától körülbelül 50 kilométerre található Bastiglia településén élt.

Ebben a városban egy szobáért átlagosan 300 eurót, egy lakásért pedig körülbelül 400 eurót kell kifizetni a lakástulajdonosoknak.

Arnaldo alacsony nyugdíja miatt azonban tavaly nyáron rákényszerült, hogy más megoldást találjon, így úgy döntött, hogy a bolognai Marconi repülőtér felé veszi az irányt. A Thrillist elmondta, hogy a nyugdíjas állítólag sosem akart „kellemetlenségeket okozni”, így kezdetekben a check-in részleg területén kívül pihent meg.

A téli hónapok megérkeztével viszont az alacsony hőmérséklet és a csapadékozás miatt kénytelen volt a terminál belső részeibe beköltözni.

Innentől indult el az a történet, melyre az emberi kedvesség és empátia mintapéldájaként lehet tekinteni. A személyzetnek hála ugyanis Arnaldo egy kis családra talált a repülőtéren:

az alkalmazottak hálózsákkal, kávéval és étellel is ellátták a férfit, a helyi újságárus pedig rendszeresen adott neki egy-egy napilapot, hogy legyen mit olvasnia.

Hogyan költözött el Arnaldo?

Kezdetben sem a település önkormányzata, sem pedig a helyi szociális szolgálatok nem tudtak a nyugdíjas férfi helyzetéről. Azonban amint a címlapok és híradások hatására értesültek róla, Arnaldo segítségére siettek. Egy bolognai támogatási programnak köszönhetően a 83 éves férfi 2024. március 19-én képes volt átköltözni egy szállodai szobába, az önkormányzat és a szociális szolgálatok pedig jelenleg is azon dolgoznak, hogy szállást találjanak neki.

„Ha korábban tudtunk volna Arnaldo helyzetéről, akkor ugyanúgy segítettünk volna neki, mint ahogy ezt több ezer hasonló helyzetben lévő emberrel megtettük”

– reagált a helyzetre Luca Rizzo Nervo, aki Bologna népjóléti tanácsosa.

„Nagyon sajnálom, hogy csak a hírekből értesültünk Arnaldo helyzetéről, és szeretném őszintén megköszönni mindenkinek a segítséget, aki nem hagyta magára őt. Ugyanakkor szeretnénk hangsúlyozni, hogy amennyiben valaki hasonló szituációban találja magát, bátran forduljon az illetékes intézményekhez, hiszen csak így tudunk segítséget nyújtani”

– tette hozzá.

AMI MÉG ÉRDEKELHET