Jattolni vagy nem jattolni? Segítünk!

Ahány ország, annyi szokás. Olvasd el, ha nem akarsz bakot lőni!

Fotó: D-VISIONS / Shutterstock

Utazás során sokszor fejtörést okozó kérdés, mennyit és hogyan érdemes adni, ha elégedettek vagyunk egy szolgáltatással. Az alábbi körkép segít tájékozódni borravalóügyben.

Egyesült Államok

Jattolás tekintetében Észak-Amerikában a legbőkezűbbek a vendégek, hiszen a vendéglátásban dolgozók megélhetése múlik ezen. Az USA-ban az átlagos borravaló a végösszeg 15–25 százaléka, de a nagyon elegáns helyeken még többhöz szoktak a felszolgálók. Ha a pultnál kérünk egy italt, vagy londiner segít, 1–2 dollárt szokás adni pluszban, taxiban pedig a 10 százalék az általános jatt.

Japán

Japánban, ahol erősen élnek a hagyományok, egyenesen udvariatlanság borravalót adni a felszolgálóknak, akik visszautasítják a jattot, sőt, a vendég után viszik az asztalon „felejtett” pénzt. A nyugati turisták által kedvelt helyeken és az idegenvezetők körében azonban egyre elfogadottabb a jattolás: 10 százalékkal érdemes megtoldani a végösszeget.

Franciaország

Fotó: Shutterstock

Franciaországban nagy hagyománya van a jattolásnak, olyannyira, hogy ahol számlát adnak, ez a tétel ma már külön sorként, egységesen 15 százalékos szervizdíjként szerepel rajta, „service compris” elnevezéssel. Ennek is megvan az előnye: megszabadít a dilemmától, mennyit és hogyan illik adni az éttermekben. Szállodákban és taxiban ugyancsak jó néven vesznek pár euró aprót.

Taljánok

A híres olasz vendéglátás olyan kedves gesztusait, mint a várakozás közben előételként az asztalra helyezett kenyér és olívaolaj – amelynek árát a végösszeghez adják –, szívesen meghálálják a vendégek akár az asztalon hagyott apróval. Szervizdíj nem szerepel a számlán, de ha adunk 10 százalék pluszt, a visszatérésünkkor jó ismerősként fogadnak majd.

Horvátország

Horvátországban többnyire nem szerepel a számlán a szervizdíj, és nem is elvárás, hogy adjunk, ugyanakkor szívesen veszik a szolgáltatók a borravalót, ha elégedettek a vendégek. A felfelé kerekítés szabálya még működik az éttermekben, egy-egy ital elfogyasztásakor, taxiban vagy szálláshelyen pedig néhány kuna a szokásos jatt.

Nagy-Britannia

A szigetországban változó a szervizdíj aránya, általában 10–15 százalék, ezt többnyire fel is tüntetik a számlán. A pubokban, ahol ez az összeg nem tisztázott, a pultosnak sokszor itallal kedveskednek a vendégek, vagy néhány fontot dobnak a kihelyezett üvegedénybe. Taxizáskor elvárt a 10 százalékos jatt, szállodában pedig illik pár fontot adni a londinereknek, takarítóknak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET