A szlovák étel, amit mindenkinek ki kell próbálnia: így készül a tradicionális bryndzové halušky

Mutatjuk a tápláló klasszikus receptjét.

egy tányér sztrapacska

A sztrapacska egy felvidéki eredetű, egyszerű és laktató fogás, amely manapság szinte az összes szlovák vendéglő étlapján szerepel. Több változata is van, de a legelterjedtebb a bryndzové halusky, vagyis a juhtúrós galuska. Otthon te is egyszerűen elkészítheted – mutatjuk, hogyan!

www.instagram.com

A sztrapacska története összefonódik a bryndza, vagyis a juhtúró megjelenésével, amelynek elkészítését a román pásztoroktól lesték el a szlovákok nagyjából hatszáz évvel ezelőtt. Maga az étel vélhetően a 17. század végén jelent meg a szlovák gasztronómiában, ekkoriban vált ugyanis kedveltté a krumplival dúsított tészta, a halušky. A klasszikus fogást többféle ízesítéssel készítik mind a mai napig: a savanyú káposztás galuska mellett a juhtúrós sztrapacska, azaz a bryndzové halušky a legismertebb és a legelterjedtebb.

www.instagram.com

A sztrapacska lelke ugyan a juhtúró, de nagyon fontos az is, hogy milyen alapanyagokból készül maga a tészta. Ezzel kapcsolatban megoszlik a közvélemény: vannak, akik úgy tartják, hogy a krumpli és a liszt mellett tojást is igényel a galuska, mások szerint viszont a klasszikus változat tésztájában semmi keresnivalója állati eredetű összetevőnek. Mi most egy tojásmentes receptet mutatunk a Nosalty jóvoltából.

Hozzávalók

  • 2 közepes db burgonya
  • fél bögre finomliszt
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 15 dkg juhtúró
  • só ízlés szerint

​Elkészítés

  1. A burgonyát megpucoljuk és kislyukú reszelőn lereszeljük. Alaposan kinyomjuk belőle a levét, majd összekeverjük sóval és liszttel. Akkor tökéletes az állaga, ha nem folyik le a kanalunkról.
  2. A burgonyamasszát egy galuskaszaggató segítségével forrásban lévő sós vízbe adagoljuk. További négy percig főzzük onnantól számítva, hogy a galuskadarabok feljöttek a víz felszínére.
  3. Miközben fő a galuska, az apróra vágott szalonnát egy serpenyőben ropogósra sütjük.
  4. A szalonnadarabokat kivesszük a serpenyőből, majd a kisült zsíron felolvasztjuk a bryndzát.
  5. A megolvadt juhtúróba belekeverjük a leszűrt galuskát, majd megszórjuk a pirított szalonnával, és azonnal tálaljuk.
AMI MÉG ÉRDEKELHET