Vajon miért is büdös? Ismerd meg a büdöskői gyógyfürdőt!

Büdöskő (Smrdáky) község és az itteni gyógyfürdő beszélő nevét a jellegzetes szagú kénhidrogénes forrásvizéről kapta.

Fotó: Asociácia Slovenských kúpeľov


A múltban a község lakosait „büdöseknek“ is hívták, de ez a jellegzetes szag teljesen természetes velejárója a magas kéntartalmú víznek, és elválaszthatatlan a helyi fürdőélménytől. A büdöskői gyógyfürdő a Kis-Kárpátok lábánál fekszik, és igazi kis drágakő a szlovákiai fürdők sorában. Mindjárt kiderül, miért.

Kivételes összetételű víz

Fotó: Ensana Hotels

A büdöskői fürdő kénhidrogénes vízzel és kénes iszappal büszkélkedhet. Ez az egyik legjobb gyógyfürdő a bőrbetegségek kezelésére. Büdöskőre járnak a pikkelysömörös, ekcémás, aknétól vagy helyi dermatózistól szenvedő páciensek, és azok is, akik olyan bőrbetegségben szenvednek, amelyek összefüggnek a mozgásszervi betegségekkel.

K mint kén

Fotó: Ensana Hotels

A kén jelenlétét általában erős, átható szag jelzi, amely a záptojás szagára emlékeztet, és amely a kénben gazdag termálvizes források környékére is jellemző. Bár ez a szag néhány ember számára kellemetlen lehet, a kénes fürdő gyógyhatása közismert a hagyományos és az alternatív orvoslásban is. Sok bőrbetegségre használatos kenőcs egyik alapösszetevője is a kén.

400 éves hagyomány

Fotó: Ensana Hotels

Az itteni kénhidrogénes termálvíznek köszönhetően a büdöskői gyógyfürdő a világ élvonalába tartozik, és már több mint 400 éve járnak ide gyógyulni az emberek. A fürdő keletkezéséről szóló monda szerint egy pásztor, aki a környéken legeltetett, észrevette, hogy egy tehenének fáj a lába. Idővel azonban arra lett figyelmes, hogy az állat állapota sokat javult, miután sokat járkált az iszapos vízben. Saját magán is kipróbálta a dolgot, és neki is elmúltak a fájdalmai.

Egyéb programok

Ha a fürdő szolgáltatásainak igénybevétele után úgy érezzük, hogy szinte újjászülettünk, azonnal ki is használhatjuk, hogy tele vagyunk energiával. A környéken van lehetőség gyalog- és biciklitúrákra is, sétálhatunk a Kunín víztározó körül, megtekinthetjük Vöröskő várát, felfedezhetjük a Driny-barlangot, vagy elmélyedhetünk a történelemben a szomolányi (Smolenice) kastélyban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET